Wetenschap in scène - afgelast!

film en wetenschap

Een beeld - en zeker een bewegend plaatje - zegt meer dan 1.000 woorden. Maar vertelt een film ook altijd de waarheid? Of gelden er op het scherm andere wetten dan die van de wetenschap? Een cameralens kan verhalen, analyses en mensen tonen die voor ons oog verborgen bleven, maar wordt daarmee dan alles gezegd? Wat is feit en wat is fictie?

Kijk mee onder de sluier die een documentairemaker voor jou oplicht en deel je kritische kijk met onderzoekers van Universiteit Antwerpen die films onder de loep nemen. Scherp je blik aan de verbeelding van verleden, heden en toekomst en misschien geloof je nadien nooit je eigen ogen meer.

George Van Hal: Filmisch relaas over wetenschap en film 
Zaterdag 21 november - 14u30
Geanimeerde lezing over Hollywood & wetenschap

In Californië stapt een jongen in een sportwagen, geeft gas en komt terecht in het verleden. In een woestijn in New Mexico ontvangt een vrouw bericht van een buitenaardse beschaving. En in Afghanistan bouwt een gevangengenomen ingenieur een robotpak en ontsnapt. Voor Hollywood is het gesneden koek, maar achter deze duizelingwekkende scenario’s schuilt de intrigerende wereld van wetenschap en technologie. George Van Hal is wetenschapsjournalist én filmfan. Hij vertelt ons er alles over in zijn boek 'Robots, aliens en popcorn' én tijdens zijn geanimeerde lezing over Hollywood en wetenschap.

Lo and behold: reveries of the connected world & nabespreking
Zaterdag 21 november - 19u45
Vertoning documentaire Lo and Behold van Werner Herzog (VS, 2016, 98')

Het internet... We gebruiken het allemaal iedere dag en zijn er afhankelijk van zonder dat we dit zelf door hebben. Zelden nemen we echter een stap terug om te kijken naar de eindeloze connecties en de toch wat angstaanjagende almacht van het internet. De Duitse documentairemaker Werner Herzog onderzoekt in deze documentaire onze steeds groeiende internetverbondenheid. Herzog komt in deze documentaire in contact met tal van verschillende personen gaande van pioniers van de technologische wereld zoals Elon Musk, Bob Kahn en Sebastian Thrun tot slachtoffers van radiatie van draadloze netwerken of van cyberpesten.

Nabespreking over de stand van zaken rond internetverbondenheid met o.a. Maarten Weyn (UAntwerpen)

 

Wetenschap in Scène is een initiatief van UAntwerpen in samenwerking met Lumière Antwerpen en Cinema Rix
Het volledige programma vind je op de website van UAntwerpen - Wetenschap voor iedereen

trailer Lo and behold


Au coeur du cinéma avec Cinenews.be


Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • Kansentarief
  • Tickets: 6 euro

Extra

Reserveer per bubbel
Vergeet je mondmasker niet
Barix blijft voorlopig gesloten