Het Trio Gilu bestaat uit sopraan, viool en harp, en werd gevormd tijdens de coronacrisis door de drie jonge vrouwen Maria Portela Larisch, Veronique De Raedemaeker en
Mathilde Wauters. Het wegvallen van een duidelijk toekomstperspectief tijdens de pandemie zette hen aan om het project ‘Saudades of the future’ uit te denken. Saudades is een niet letterlijk te vertalen Portugees woord voor gemis, verlangen.

Geïnspireerd door drie vrouwelijke poëten uit de vorige eeuwen (Karoline von Günderrode, Emily Dickinson en Selma Meerbaum Eisinger) die ook op sterke wijze “Saudades”  ondervonden, ging het Trio Gilu de samenwerking aan met jonge componisten van nu (Ruben De Gheselle, Helena Cánovas Parés, Matthias Krüger en Martin Letelier) maar werken ze ook andere bestaande composities uit die troost en hoop bieden aan het publiek.

Gilu verwijst naar het gelijknamige gedicht van Selma Meerbaum-Eisinger. Hierin beschrijft ze de dans Gilu, een symbool van vrijheid op alle gebied. Het woord betekent in het Hebreeuws ook jubelen en zich verheugen!