Rixelicious met Academie Deurne

Kunst uit je buurt

Rixelicous is een tentoonstellingsreeks aan de ramen van Cinema Rix door kunstenaars uit de buurt. Een trekpleister voor jong en oud, om tijdens een ommetje de prachtige kunstwerken te komen bewonderen. Op die manier geven we de kans aan jonge kunstenaars om in deze moeilijke tijden hun werk kenbaar te maken!
We werken samen met Academie Deurne en AAIR.

Deze maand tonen we de kunstwerken van het Beeldatelier van Academie Deurne.

Hallo, ik ben Romane!

Ik ben leraar beeld aan de Academie van Deurne. Ik ben zelf ook kunstenaar en geef op donderdag les in Cinema Rix aan kinderen tussen 6 en 12 jaar oud. Voor Rixelicious presenteren we een tentoonstelling aan de ramen van BarRix. Deze tentoonstelling kan je vanaf zaterdag 6 februari, de dag van de Academies, komen bewonderen.

Tijdens de dag van de Academies willen we tonen wat de kinderen allemaal maken en leren in de lessen beeld. We kunnen dit jaar jammer genoeg geen mensen uitnodigen in onze Academie. Daarom hebben we posters ontworpen die de kinderen aan hun raam kunnen hangen. Zo kunnen ze hun eigen kunstwerk exposeren.

In de lessen experimenteren we elke week met verschillende technieken en materialen en kijken we vol verwondering naar de wereld om ons heen. De kinderen maakten in september een aquarelportret van elkaar. Zo leerden we elkaar beter kennen. Er hangen ook werkjes over Egypte. Je ziet getekende Egyptische kunstwerken zoals een stenen farao, een scarabee of een piramide. Deze tekeningen zijn ingekleurd met ecoline en versierd met motieven getekend met een stokje en zwarte inkt.

De leerlingen hebben ook monstertjes ontworpen door stukken van verschillende dieren samen te voegen. We hebben ze eerst getekend en daarna uitgewerkt met papier en karton. Naast deze tekeningen en schilderijen hebben we ook creaties gemaakt in klei. De kinderen maakten een vos, een eekhoorn, zeesterren, vissen, een skelet van een hand en nog veel meer…

We haalden inspiratie uit het curiositeitenkabinet. Dat is iets dat lang geleden, in de 19de eeuw is ontstaan. Het kabinet is een mooie grote houten kast waarin een verzameling werd uitgestald. Deze verzameling bestond uit dingen uit de natuur zoals bijvoorbeeld opgezette dieren, schelpen maar ook wetenschappelijke instrumenten zoals een heel oud kompas. Heb jij ook al eens iets uit de natuur gevonden en bewaard? Mooie schelpen opgeraapt op het strand? Een veer van een vogel gevonden in het park? Bezit jij thuis in een mooi kastje of doosje een verzameling met zulke dingen? Dan heb je misschien al je eigen curiositeitenkabinet!

Kom zeker een kijkje nemen en wie weet wil jij volgend jaar ook mee komen tekenen, schilderen en knutselen in ons beeldatelier.
Meer info vind je op de website van de academie: www.academiedeurne.be

Veel kijkplezier,

Juf Romane
Zuzanna Motyka
, Uzay Yurt, Heni Yaramis, Laura Faes, Rania El Memouni, Yaroslav Hereijgers, Anastasia Hereijgers, Evelina Drozd, Anya Liu, Diana Kaytukova


Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd

Extra

Gratis

aan de ramen van Cinema Rix