Antwerpen Gitaarfestival 2022

Spain, Homenaje, Night of the Balkans, Orient Express

Het Antwerpen Gitaarfestival blijft verbazen en verwonderen. Dit jaar houdt het festival Deurne opnieuw een hele week lang in de ban van de snaren. De jaarlijkse gitaarwedstrijden trekken deelnemers uit heel Europa aan en zetten een levende componist centraal, dit jaar de Belgische componist Boudewijn Cox, winnaar van de Koningin Elizabethwedstrijd in 1999.

De 11de editie zoomt in op sterke vrouwen, met enkele van de bekendste heldinnen van de klassieke gitaar op het hoofdmenu.

Het Antwerpen Gitaarfestival zet opnieuw de toon met een veelkleurig palet aan impressies die u opnieuw zullen meevoeren naar een fijnbesnaarde klankenwereld vol passie en betekenis.

 

SPAIN
11 november

Met zijn unieke flamboyante stijl en zijn eigen composities doordrenkt van het Andalouzië uit zijn jeugd, heeft de sympathieke Paco Seco amper zes snaren nodig om u te verwonderen en te verbazen.

Daarna is het de beurt aan de Spaanse gitaargodin Anabel Montesinos die met even groot gemak uw hart een tel doet overslaan met Bach als het te veroveren met Barrios.

 

NIGHT OF THE BALKANS
12 november

Onlangs nam hij nog in een ‘tour de force’ alle 6 de Rossiniana’s van Giuliani op voor Naxos. Maar voor ons onthult de uit Montenegro afkomstige virtuoos Goran Krivokapic zijn romantische ziel.

En wie kan het optreden van de Kroatische stergitarist Zoran Dukic op ons festival van 2011 ooit vergeten? Als één van de meest indrukwekkende gitaristen van onze tijd met meer eerste prijzen op internationale gitaarwedstrijden dan wie ook, is Zoran Dukic intussen uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

HOMENAJE
12 november

We hadden hem zo graag nog één keer bij ons te gast gehad. Het lot besliste er anders over. Op zaterdagmorgen 12 februari, enkele maanden voor zijn 90ste verjaardag, sloot José Romanillos voorgoed de ogen. En daarmee ging één van de meest legendarische gitaarbouwers uit de geschiedenis heen.

U hoort zijn stem nog één keer, in een waaier van zijn eigen instrumenten, omringd door 4 speciaal gebouwde “Hommage” gitaren van zijn dierbaarste leerlingen, assistenten en vrienden, met gevoel bespeeld door de artistieke gastheer en bezieler van dit festival, Jan Depreter.

 

ORIENT EXPRESS
13 november

De legende vertelt hoe John Williams haar opzocht na een concert van haar en zo onder de indruk was van de Chinese dat hij haar zijn gitaar schonk. U hoort haar 10 keer per week op Klara. Dit is uw unieke kans om haar live aan het werk te horen, de betoverende Xuefei Yang.

De “Tsar van de Gitaar” Artyom Dervoed is een van de meest enigmatische wereldsterren van de klassieke gitaar. Voor deze “distinguished gentleman” lijkt bijna niets onmogelijk. Hij opent de slotdag van ons festival met een Spaanse kastelentocht die nog lang zal blijven nazinderen.

 

De Preludeconcerten

In aanloop naar het festivalweekend organiseert Antwerpen Gitaarfestival ook een aantal preludeconcerten op verschillende locaties in de stad:

22/07 - 12u00 - Concert AMUZ - ‘Young Masters‘ • Julia Trintschuk
18/09 - 16u00 - Concert St. Fredegandus Kerk Deurne • Luciano Pompillo
28/10 - 12u00 - Concert AMUZ • Jan Depreter
09/11 - 14u30 - Concert Vleeshuismuseum • Duo Blaha

Kijk ook eens naar:

Antwerpen Gitaarfestival

Spain

vr 11 nov 2022 - 20.00 uur

Met zijn unieke flamboyante stijl en zijn eigen composities doordrenkt van het Andalouzië uit zijn jeugd, heeft de sympathieke Paco Seco amper zes snaren nodig om u te verwonderen en te verbazen. Daarna is het de beurt aan de Spaanse gitaargodin Anabel Montesinos

Antwerpen Gitaarfestival

Jan Depreter: Homenaje

za 12 nov 2022 - 17.00 uur

Enkele maanden voor zijn 90ste verjaardag, sloot José Romanillos voorgoed de ogen. U hoort zijn stem nog één keer, in een waaier van zijn eigen instrumenten, omringd door 4 speciaal gebouwde “Hommage” gitaren met gevoel bespeeld door de artistieke gastheer en bezieler van dit festival, Jan Depreter.

Antwerpen Gitaarfestival

Night of the Balkans

za 12 nov 2022 - 20.00 uur

Onlangs nam hij nog in een ‘tour de force’ alle 6 de Rossiniana’s van Giuliani op voor Naxos. Maar voor ons onthult de uit Montenegro afkomstige virtuoos Goran Krivokapic zijn romantische ziel. En wie kan het optreden van de Kroatische stergitarist Zoran Dukic op ons festival van 2011 ooit vergeten

Antwerpen Gitaarfestival

Orient Express

zo 13 nov 2022 - 17.00 uur

De slotdag van het Antwerpen gitaarfestival voert u mee langs de kastelen van Spanje naar het verre Oosten