Cavaconcert: Taurus Quartet

250 jaar Beethoven

Op 16 december 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven geboren werd. Reden te meer om deze grootmeester te vieren. Het Taurus quartet zal alle strijkkwartetten van Beethoven uitvoeren. De kwartetten van Beethoven worden door niks anders overtroffen. Je kan zijn hele evolutie en gehele persoonlijkheid ontwaren in deze (16+ de grote fuga) meesterwerken.

Het Taurus Quartet speelt tijdens dit concert opus 18 nr 5 in A en zijn allerlaatste kwartet opus 135 in F. Waar bij de opus 18 nog de schaduw van Haydn en Mozart over de compositie hangt, heeft hij zich in de late kwartetten helemaal bevrijd van enig bestaand idioom. Ondanks of dankzij zijn doofheid gaat Beethoven helemaal naar de kern van zijn eigen ik. Geen compromissen meer, maar pure diepe uitdrukking.

In zijn laatste kwartet is hij in tegenstelling van de andere laatste kwartetten heel erg compact. Ondanks de existentiële vraagstelling en thematisch uitgewerkt ”Der schwer geffaste Entschluss- “muss es sein?” “es muss sein” en het feit dat hij dit werk schreef na de zelfmoord van zijn neef Karl zit er een erg bevrijdende en humoristische ondertoon in het werk.

Doorheen de integrale kwartetten kan je de zoekende, wroetende, liefhebbende , boze, minzame Beethoven ontdekken, maar hij is er vooral in geslaagd een synthese van z’n hele wezen te incorporeren in deze unieke werken.

Via materie naar een overstijgende spirituele ervaring.


Praktisch

afbeelding a-kaart
prijzen
  • € 10 inclusief glas cava of fruitsap