Dimitri Leue UITVERKOCHT

Braempraat

Architect en wereldverbeteraar, Renaat Braem schreef in 1968 Het Lelijkste Land Ter Wereld. Het werd een ronkende aanklacht tegen de bouwwijze in België. Als architect gebruikte hij urbanisatie en architectuur als speerpunt om te fulmineren tegen de maatschappij, de politiek en de mens. Vooral de manier waarop met het milieu werd omgesprongen vond hij onverantwoord.
Braem was een bouwheer van ideeën. Met humor als cement construeerde deze visionair een tekst die stond als een huis.

Dimitri Leue brengt deze tekst met muziek die de spouwmuren van je wezen weghalen. Steven Taelman componeert met  melodieën en composities uit 1968. Filip Dujardin toont al jaren met zijn fotografie dat huizen een ziel hebben. Met zijn beelden zal hij aantonen hoe België schoon is in lelijk zijn maar ook lelijk in schoon zijn. BULK architecten maken een decor dat een staaltje is van de rest van de wereld, een monster van de architectuur.

Het Vlaams Architectuur Instituut en De Singel coproduceren deze ode aan één van de grootste architecten en redenaars van ons land.

Churchill zegde:
“Eerst maken de mensen de muur, daarna maken de muren de mens.”
Dit begrip uitbreidend, kunnen we zeggen: de mens vervormt zijn natuurlijke biotoop, daarna vormt het levenskader de mens zelf. Maar thans zijn wij druk doende, uit hebzucht en domheid, dit levenskader te vernietigen en daarmee onszelf. Wij zijn immers één met dit levenskader en het is de primordiale taak van de mens dit levenskader doelmatig in te richten voor individu en gemeenschap.

Dimitri Leue: Spel
Steven Taelman: Muziek
Filip Dujardin: Fotografie
Eva De Mul: Kostuums
Chloë Herteleer: Dramaturgie
Bulk Architecten: Decor
Foto affiche en brochure : Dirk Bielen
Bril design : Filip Hoet – Eyes Meet Art

Coproductie De Singel, VAI, VUB, CC Deurne
Een productie van Baar.


Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • vvk: 12 euro
  • kassa: 14 euro
  • Kansentarief

Bekijk ook in cc

Braemhuis & Arenawijk

Geleide wandeling

za 24 nov 2018 - 10.30 uur

In dit programma koppelen we een bezoek aan het Braemhuis aan een architectuurwandeling in de Arenawijk, één van zijn spraakmakende en internationaal gelauwerde realisaties op het gebied van sociale woningbouw.

Dak Van Arena

Geleide wandeling

za 24 nov 2018 - 14.00 uur

Het ‘Fortje’ heeft een lange en bewogen geschiedenis. Gebouwd om Vesting Antwerpen te verdedigen, is het nu een sportcomplex in het hart van de Arenabuurt. Architect Renaat Braem had op het dak een groot terras getekend, dat jammer genoeg verdween tijdens de laatste verbouwing.