Braemhuis & Arenawijk

Geleide wandeling

De controversiële architect Renaat Braem lag ons altijd al nauw aan het hart. De geestelijke vader van de Oudaan en de Kielse pootblokken bouwde in de jaren vijftig zijn eigen huis en atelier in Deurne. Dat huis is ondertussen een museum en vormt een mooie synthese van zijn gedachtengoed.

In dit programma koppelen we een bezoek aan het huis aan een architectuurwandeling in de Arenawijk, één van zijn spraakmakende en internationaal gelauwerde realisaties op het gebied van sociale woningbouw.
In 1960 kreeg Renaat Braem de opdracht voor een nieuwe woonwijk toegewezen op het gebied van 'het Fortje' in Deurne. Braem zag het groot. Centraal in zijn studies standen het oude legerfort, dat hij al in 1958 had omgevormd tot een cultuur-en sportcentrum en het aanpalende plein. Die twee elementen vormden de kern van een uitgestrekte woonwijk waar woontorens en laagbouw elkaar zouden afwisselen. Van dit plan werden slechts een paar elementen gerealiseerd. De ontwerpen voor de laagbouw kregen in 1966-71 een vertaling in de woonblokken in de groene zone achter de Arenahal.

Braem blikte later met eerder positieve gevoelens op deze realisatie terug en dat heeft dan vooral met de versmelting van zijn artistiek en architecturale aspiraties te maken: "Ik meen dat het uiteindelijk op Deurne Fortje is dat ik de juiste oplossing vond: de architectuur nam er zelf de vorm aan die volgens de bestemming de juiste was: een bloem die uit de zon opbloeit, bloemen die uit de sterren opbloeien, een bloem die dwars door twee hoofden groeit, alle symbolen van liefde en geluk."

De Arenawijk is al bij al een complex verhaal. Een verhaal waarin artistieke voldoening en ambitieuze hoogbouwplannen doorkruist worden door bureaucratische krachten en een veranderende tijdsgeest. Het resultaat is een eigenzinnige wereld waar toch heel wat mensen zich thuis voelen, ondanks de technische mankementen.Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • Tickets: 12 euro
  • Kansentarief
locatie
  • op locatie

Extra

Praktische info
Start: Braemhuis, Menegemlei 23 te Deurne
Einde: idem
Duur: 2, 5 uur

Bekijk ook in cc

Dak Van Arena

Geleide wandeling

za 24 nov 2018 - 14.00 uur

Het ‘Fortje’ heeft een lange en bewogen geschiedenis. Gebouwd om Vesting Antwerpen te verdedigen, is het nu een sportcomplex in het hart van de Arenabuurt. Architect Renaat Braem had op het dak een groot terras getekend, dat jammer genoeg verdween tijdens de laatste verbouwing.

Dimitri Leue UITVERKOCHT

Braempraat

za 1 dec 2018 - 20.30 uur

Architect en wereldverbeteraar, Renaat Braem schreef in 1968 Het Lelijkste Land Ter Wereld. Dimitri Leue brengt deze tekst met muziek die de spouwmuren van je wezen weghalen