Bob de Moor, Walter Janssens, Myrddin, Bart Maris, Esteban Murillo, Saïdjah Galo

100 jaar : IMPRESSIES VAN SPANJE : Federico Garcia Lorca

Federico Garcia Lorca (1898-1936) werd bij leven de beroemdste dichter en toneelschrijver van Spanje. Hij is ondertussen de méest vertaalde Spaanse auteur, Cervantes niet uitgezonderd. “IMPRESIONES Y PAISAJES” is de eerste publicatie ooit van Lorca. In “Impressies van Spanje” , geschreven tussen 1916 en 1918, ziet de lezer een dichter ontstaan. Het is een machtige evocatie van een geliefd land door hun geliefde dichter. In dit debuut maakt de piepjonge Lorca stillevens met woorden. Onder leiding van zijn leraar Martin Dominguez Berrueta maakt hij in 1916 twee studiereizen door Spanje. Zijn indrukken bundelt Lorca in dit boek “Impressies van Spanje” dat in 1918 verschijnt.

Het is Lorca’s eerste gooi naar de eeuwigheid ! Zijn talent werd onmiddellijk (h)erkend door de toonaangevende critici van die tijd. Met dit eerste succes legde hij de basis voor de schitterende carrière die zou volgen…en die géén 20 jaar zou duren. Hij schreef proza, poëzie en toneelstukken, was schilder en tekenaar, een enthousiast etnomusicoloog ( wat was Lorca bepalend voor Flamenco !), hij speelde gitaar en piano, kon zingen en acteren, en was ook nog mimespeler. Zijn werk inspireerde ook artiesten als Leonard Cohen (Take this Waltz) en Mikis Theodorakis én Tim Buckley.

Zij die het geluk hebben hem gekend te hebben, zijn het erover eens dat hij naast een veelzijdige begaafdheid vooral ook veel charme had. Hij wist verbluffend goed met mensen om te gaan en legde daarbij steeds een flinke dosis humor aan de dag. Velen raakten betoverd door deze aanstekelijke causeur en levenskunstenaar.

In 1936 maakte een vuurpeleton van Spaanse fascisten op gruwelijke wijze een einde aan zijn leven. Zijn dood, aan het begin van de burgeroorlog, betekende voor het Spanje van die tijd het einde van alle illusies. De verfijning en de hoop maakten definitief plaats voor jaren van brutaliteit. In het Spanje van Franco bleef Lorca’s naam taboe. Pas toen de dictator er in 1975 het bijltje bij neerlegde, werd het mogelijk openlijk over Lorca te spreken.

Met deze nieuwe muziektheaterproductie vieren we de 100ste verjaardag van het begin van een briljante, doch veel te korte carrière. We bundelen Flamenco (wist u al dat Lorca bepalend geweest is voor dit genre ?) met woord en beeld…en méer muziek.

!! Noot : Dit initiatef biedt twee naamgenoten eindelijk ook eens de kans de krachten te bundelen : het gelauwerde Gentse theatergezelschap La Barraca (www.labarraca.be ) werkt samen met initiatiefnemer/producent www.la-barraca.be ! Inderdaad, LA BARRACA heeft álles te maken met Federico Garcia Lorca. Het was het reizend theatergezelschap waarmee Lorca aan het begin van de jaren ’30 door Spanje trok om klassiek theater te brengen in die arme, geïsoleerde streken van het land. Daar waar cultuur een nobele onbekende was.

In de gezaghebbende biografie van Ian Gibson over Lorca komt tot uiting dat de periode met La Barraca de gelukkigste periode uit zijn korte leven was.


Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • vvk: 14 euro
  • kassa: 16 euro
  • Kansentarief