De Klap opent de deuren voor het publiek. Een nieuwe naam, nieuwe accenten. Ook als het om klassiek gaat. Antwerpen, voor de Antwerpenaren de stad der steden, met een rijke geschiedenis, één van de grootste havens ter wereld, diamant, een machtige kathedraal, rij ke kunstgeschiedenis … Maar ook een bloeiend muziekleven dat krioelt van het talent. Met groenten weten we al jaren dat we lokaal moeten telen en kopen. Nu gaan we in De Klap ook volop voor eigen kweek, geen groenten maar muziek. Alle muzikanten op dit festival, leven, werken, studeren of doceren in het prachtige Antwerpen.

 

Bach openingsconcert
vrijdag 17 februari 2023
20 uur, De Klap
10 euro, 2 euro kansentarief

Het openingsconcert van het Antwerps Kamermuziekfestival staat in teken van J.S. Bach, misschien wel de grootste componist ooit. Zijn muziek doordrenkt en raakt ons in de diepste zielenroerselen. Het publiek krijgt deze avond zijn machtigste en meest tot de verbeelding sprekende werken voorgeschoteld.

Van de Chaconne van Bach door de Russische topviolist Aylen Pritchin, tot de Goldbergvariaties met de aanvoerders van het Antwerp Symfonie Orchestra en last but not least een prachtig keur aan koralen van Bach door Nicolas Callot (piano), Bart Rodyns (harmonium) en Anne Cambier (zang) en studenten Aylen Pritchin, Raphaell Bell, Yee Linge Elaine NG en Lisanne Soeterbroek.

 

Talent van eigen (Antwerpse) kweek
zaterdag 18 februari 2023
13 uur, De Klap
5 euro, 2 euro kansentarief

Studenten van het conservatorium en talent van de muziekscholen komen aan bod in dit concert. Muzikanten groeien maar door veel te spelen, ons festival wil daaraan beantwoorden en speelkansen creëren voor de nieuwe lichting. Een blik werpen op de toekomst? De helden van morgen staan vandaag op het podium.

 

Antwerpse componisten
(samen met het Conservatorium)
zaterdag 18 februari 2023
15 uur, De Klap
10 euro, 2 euro kansentarief

Antwerpen kent een erg rijke traditie van heerlijke toondichters. Gaande van renaissancetot trendsettende hedendaagse componisten. In dit concert krijgt het publiek een rijke waaier voorgeschoteld, succulent gespeeld door studenten van het conservatorium.

 

Waelrant koor o.l.v. Marleen De Boo
zaterdag 18 februari 2023
20 uur, De Klap
10 euro, 2 euro kansentarief

Wie ooit een concert van het Waelrant jeugdkoor heeft meegemaakt zal dit nooit meer vergeten. Hier wordt je werkelijk helemaal meegezogen in de heerlijke wereld die het koorleven is. Vol met energie, emotie, passie en ontroering.

 

Romantiek met Guido De Neve (viool) & Brecht Valckenaers (piano)
zondag 19 februari 2023
11 uur, De Klap
10 euro, 2 euro kansentarief

Guido De Neve, al jaren een referentie in vioolspelend België en daarbuiten, duikt samen met ontluikend talent Brecht Valckenaers in de romantiek. Op het programma een eigenzinnig aanbod met Schumann, Brahms en muziek van John Cage.

 

Slotconcert van grote meesterwerken
zondag 19 februari 2023
15 uur, De Klap
10 euro, 2 euro kansentarief

We sluiten het Kamermuziekfestival af met twee grote meesterwerken van machtige componisten. Brahms schreef zijn klarinettrio aan het eind van zijn leven. Helemaal gerijpt en elke noot tot de essentie gaande. Als één van de laatste meesterwerken van de kamermuziekliteratuur, Schubert Kwintet met 2 cello’s. Inniger en dieper kan muziek niet zijn. Meester cellist Justus Grimm en Wietse Beels spelen samen met studenten van het Antwerps conservatorium. Met Jens Vermeiren aan de piano!