Cavaconcert: Taurus Quartet

Het Quintet

Het Quintet in C-majeur voor 2 violen, altviool en 2 celli (D 956, opus postuum 163) schreef Schubert 2 maanden voor zijn dood.
Schubert was al zwaar ziek door syfilis maar componeerde in zijn laatste jaren zijn meest diepgaande en epische werken.
Het Quintet is zijn laatste instrumentale werk en is in kracht en omvang ongeëvenaard.

Allegro ma non troppo
Adagio
Scherzo. Presto – Trio. Andante sostenuto
Allegretto

Het begint met het machtige en grootste 1ste deel, maar is vooral bekend voor het onwerelds mooie 2de deel.
Een contemplatie, of een soort van aanbidding van het niet tastbare, waarin Schubert, alsof het door de hand gods is neergepend één van de mooiste stukken uit de muziekgeschiedenis componeert. Het derde deel is een pittig scherzo en het in het laatste deel voel je duidelijk de invloed van Hongarije doorsijpelen.

Debussy voltooide zijn enige strijkkwartet in 1893.
Ondanks zijn nog jeugdige leeftijd is het een meesterwerk met vol van (toen) nieuwe technieken.
Debussy brengt een meesterlijke synthese van oude kerktoonaarden, pentatoniek, zigeunermuziek tot zelf exotische muziekstijlen.

Animé et très décidé
Assez vif et bien rythmé
Andantino, doucement expressif
Très modéré – En animant peu à peu – Très mouvementé et avec passion

Taurus Quartet:
Wietse Beels, Liesbeth Baelus: viool
Vincent Hepp: altviool
Martijn Vink: cello

In 2012 vinden vier gelauwerde musici van belgische bodem elkaar in hun wens om samen hun muzikale parcours te verrijken met het ultieme kamermuziekrepertoire. De liefde voor het prachtige repertoire, het streven naar diepgang, energie en raffinement in hun samenspel, en het samen zoeken van een eigen, unieke strijkersklank zijn de drijfveren voor het ontstaan van het Taurus Quartet.

Na een memorabel debuut-concert maakt Taurus Quartet snel furore. Direct vanaf hun eerste concert-seizoenen heeft Taurus Quartet het voorrecht en het genoegen te kunnen debuteren in prachtige zalen en gerenommeerde festivals.

Taurus Quartet wordt gesteund door De Singel en krijgt in zijn eerste jaren coaching van Antje Weithaas, Johannes Meissl en Peter Schuhmayer.

Het kwartet is inmiddels een gevestigde waarde in het Belgische muzieklandschap. Het is vaste gast op de grote podia van De Singel, Bozar, Het Concertgebouw, De Bijloke, Flagey, Festival de Wallonie, Festival de Stavelot, Festival “Voces Intimae”, het Festival van Vlaanderen, Handelsbeurs Gent, ea. Het kwartet speelt regelmatig op festivals in Frankrijk, zoals het Festival de Saintes, Schubertiade de Sceaux (FR), Oulonsol Chamber Music (FL), Amsterdam, ‘s Hertogenbosch (NL).

Meerdere concerten van Taurus Quartet worden live opgenomen door radio (Musiq3) en televisie (RTBF) en uitgezonden in heel Europa.
In 2014 treedt het kwartet op samen met de Franse acteur Gérard Dépardieu, in een memorabel concert opgenomen voor radio en televisie, in het werk ‘Harmonies du soir‘ van Ysaye voor solo-kwartet en strijkorkest olv. de Amerikaans dirigent Toby Hoffman.

Ter viering van hun vijfjarig bestaan, brengt Taurus Quartet in 2018 zijn eerste twee cds uit onder de titel ‘Horizon funèbre’ met beide kwartetten van Janacek en de twee laatste kwartetten van Schubert. De opnames ontvangen lovende kritieken van de internationale pers.

In het ‘Beethoven-jaar’ 2020 speelt het kwartet onder meer verschillende integrale uitvoeringen van Beethovens strijkkwartetten en brengt  het kwartet een ode aan de 150e verjaardag van de Belgische componist Ryelandt.

Amy Norrington Cello
Amy Norrington bouwde na haar cellostudies bij Alexander Baillie aan de Royal Academy of Music in haar geboortestad Londen een gevarieerde carrière uit. Ze is een gepassioneerde kamermuzikante, soliste en docente en wordt door orkesten over heel Europa uitgenodigd als gastsoliste. Muziek bracht Amy naar de grootste concertzalen in Europa, waaronder onlangs nog de Liszt Academy Hall in Boedapest en de Wigmore Hall in Londen. Amy is behalve lid van Oxalys ook een derde van het trio Talisma. Ze geniet daarnaast van haar regelmatige samenwerking met artiesten als Pekka Kuusisto, Philippe Graffin, Steven Isserlis, Jeremy Denk, Yura Lee, Alasdair Beatson, Lilli Maijala en Aleksandar Madzar. In haar rol van artistiek directeur van het Belgische internationale kamermuziekfestival Festival Resonances geeft Amy graag een forum aan andere musici. Ze inspireert jonge cellisten als gastdocente aan het Lemmensinstituut in Leuven en via masterclasses aan de Royal Academy of Music, het Brusselse conservatorium en op verscheidene festivals in België, Italië, Zweden, Nederland en Duitsland. Amy Norrington speelt op een Ruggieri die cellist David Waterman haar ter beschikking stelde.

Praktisch

afbeelding a-kaart
prijzen
  • € 10 inclusief glas cava of fruitsap

Extra

Lees zeker onze aangepaste info voor de laatste coronaregels op www.ccdeurne.be/corona