Cavaconcert: Jolente de Maeyer en Nicolaas Kende

Een van de toonaangevende Belgische violisten, Jolente De Maeyer, wordt geprezen om haar virtuositeit en haar doorleefde interpretaties. Ze is een zeer veelzijdige artiest, onderscheiden met verschillende prijzen en uitmuntende kritieken voor zowel haar optredens als haar opnames.

Nadat ze prijswinnaar van verschillende wedstrijden werd in o.a. Portugal (Cardona wedstrijd), Rusland (Liana Issakaze wedstrijd) en Londen (Benjamin Britten wedstrijd), trad ze als solist op met alle vooraanstaande Belgische orkesten. Een hoogtepunt was o.a. een tournee met het vioolconcerto van Beethoven o.l.v. Philippe Herreweghe. In 2013 maakte ze haar debuut in Amerika met het vioolconcerto van Tchaikovsky o.l.v.  Stephen Heyde waarna verschillende concert tournees in Amerika volgden.

In 2016 ontving Jolente de prijs ‘Jonge belofte van het jaar’ van VRT- Klara. In 2017 maakte ze haar debuut in Florida, Vermont, Californië, Washington DC en Canada. In 2018 volgde haar debuut in Zuid-Afrika met een uitgebreide concert tournee. Toekomstige projecten omvatten concert tournees in Canada, Noord- Amerika en China.

Haar opnames bevatten concerti van Saint-Saëns en Vieuxtemps met het Philharmonisch Orkest van Luik o.l.v. Christian Arming, bekroond met een ‘Editors Choice’ van Diapason, en de CD ‘Kreutzer sonata’ met haar duo partner Nikolaas Kende, bekroond met een ‘Gouden Label’ van Klassiek Centraal.

Na een uitnodiging van Yehudi Menuhin toen ze 14 jaar oud was, studeerde Jolente aan de Yehudi Menuhin School in Engeland. Ze vervolgde haar studies in Londen, Berlijn en Waterloo, waar ze afstudeerde in de klas van Augustin Dumay in 2013.

Sinds 2018 is Jolente professor viool aan het Conservatorium van Tilburg (NL). Daarnaast gaf ze masterclasses in België, Duitsland, Italië, Texas en Californië. Vanaf september 2021 wordt Jolente docent viool aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Nikolaas Kende wordt geroemd om zijn poëtisch spel en oprechte, passionele muzikaliteit. Kritieken prezen zijn gevoelig en visionair muzikantschap. Als solist en als kamermuziek partner is hij een veel gevraagde pianist op de internationale podia.

Nadat hij verschillende wedstrijden won, waaronder de EPTA wedstrijd, de Tenuto wedstrijd en de Vriendenkrans Concertgebouw Amsterdam, volgden concerten over heel Europa. In 2009 maakte hij zijn door de pers geprezen debuut in Amerika met het 1ste pianoconcerto van Brahms. Er werd geschreven: ‘One could almost imagine a young Brahms at the keyboard doing precisely the same thing: more intent on communicating his piece than dazzling listeners with his performance’.

In 2015 maakte hij zijn debuut in Afrika (Zuid-Afrika en Mozambique) en in 2017 volgden Canada, Florida, Vermont, California en Washington DC. In 2018 maakte hij zijn debuut in China met een uitgebreide tournee. Toekomstige projecten omvatten concerten in Noord-Amerika, Canada, Zuid-Afrika en China.

Nikolaas studeerde in Antwerpen bij zijn ouders, Heidi Hendrickx en Levente Kende, in Amsterdam bij Jan Wijn en in München en Fiesole bij Elisso Virsaladze. Daarnaast volgde hij masterclasses bij artiesten als Murray Perahia en Radu Lupu.

Sinds 2015 is Nikolaas docent piano aan het Conservatorium van Antwerpen. Daarnaast gaf hij masterclasses in België, Duitsland, Italië, Texas, Californië en China.

 

Programma

 

Beethoven: Sonate nr 8 voor viool en piano 

Franck: Melancholie voor viool en piano

Liszt: die Zelle in Nonnenwerth voor viool en piano

Liszt: Sonetti del Petrarca voor piano

 

-pauze-

 

Schubert: Sonate in la klein D 385

Kreisler: Liebesleid

Kreisler: Liebesfreud

 

 

Praktisch

afbeelding a-kaart
prijzen
  • € 10 inclusief glas cava of fruitsap
  • Kansentarief

Extra

Lees zeker onze aangepaste info voor de laatste coronaregels op www.ccdeurne.be/corona