In 1986 trok Paul Simon naar Zuid-Afrika voor de opnames van het album 'Graceland'. Meer dan 20 jaar later ging ook Sioen naar het land van Nelson Mandela en gospel voor de opnames van 'Calling Up Soweto'. Sioen, in de voetsporen van Paul Simon...

Het album 'Graceland' herbergt enkele grote hits die iedereen kent: 'You Can Call Me All', 'Diamonds On The Soles Of Her Shoes', 'Under African Skies' … maar Sioen leerde het volledige album pas echt goed kennen toen hij zelf naar Zuid-Afrika trok. Op vraag van Oxfam ging hij in 2007 voor ‘One Day For Another World' (Gentse Feesten) een eerste keer naar Soweto, de bekendste township van Johannesburg. De interactie met plaatselijke muzikanten werkte zo aanstekelijk dat Sioen besliste om er een volledig nieuw album op te nemen, toevallig in dezelfde studio waar 'Graceland' werd ingeblikt.

Paul Simon verbaasde vriend en vijand met een unieke sound: moeiteloos combineerde hij zijn muzikale voetafdruk met deze van verschillende Zuid-Afrikaanse topmuzikanten, die hij ter plaatse leerde kennen. ‘Graceland’ werd ook een controversiële plaat: midden jaren tachtig tierde de apartheid in Zuid-Afrika nog welig. Zowel voor- als tegenstanders van het apartheidsregime drukten hun ongenoegen over Graceland uit. Met deze plaat bleek Paul Simon Zuid-Afrika echter eindelijk een gezicht en een stem te geven in het buitenland en kregen Zuid-Afrikaanse artiesten de kans om internationaal op de kaart te staan.

Sioen, die als geëngageerde singer-songwriter veel gelijkenissen vertoont met Paul Simon, werd in 2006 door Festival Van Vlaanderen gevraagd om het volledige album 'Graceland' te vertolken met zijn Zuid-Afrikaanse vrienden. Het concert werd lovend onthaald. Het Nieuwsblad kopte: 'Zuid-Afrika was nog nooit zo dichtbij'. En Sioen voegde er aan toe: 'Een droom die waarheid werd'. Nu dus ook bij ons.

Voor de gelegenheid inviteert Sioen opnieuw de Zuid-Afrikaanse backing vocals uit Soweto, N'Faly Kouyaté  uit Guinea (Afro Celt Sound System) en Rony Verbiest op accordeon en saxofoon.

Frederik Sioen: stem & gitaar
Tom Goethals: gitaar
Jan Roelkens: toetsen
PJ Seaux: basgitaar
Pieter De Wilde: drums
Stella Khumalo: backing vocals
Duduzile Majola: backing vocals
Vuyo Tshuma: backing vocals
Vus'umuzi Nhlapo: backing vocals
N'Faly Kouyaté: African percussion
Rony Verbiest: accordeon, saxofoon, klarinet & mondharmonica

 

In de pers:

De Standaard: “Sinds lang enthousiast staan wezen op een concert. Graceland van Paul Simon is een fantastische plaat, en Sioen en zijn muzikanten deden de muziek all eer aan. Het was prachtig. Geweldig concert!” (Tom Heremans, De Standaard, gezien in CC De Westrand, Dilbeek, 29 november 2017)

Het Nieuwsblad: “Sioen zette zijn set in met The Boy In The Bubble en toen schoten één vraag en één vaststelling door ons hoofd: dit kan niet meer mislopen, en, hoe lang duurt het eer hier iemand in de zaal uit zijn stoel rechtveert en begint te dansen. Sfeer en ritme zaten er meteen in. Na het concert veerden de 730 aanwezig onmiddellijk recht.” (Het Nieuwsblad, gezien in Groenzaal, Gent, 25 november 2017) - http://www.nieuwsblad.be/cnt/blshe_03207795

Het Nieuwsblad: "Lang leve Sioen die woensdagavond van Sint-Jacobs echt nog eens Sint-Jacobs maakte. Wat een feest, Sioen plays Graceland! Wat een sfeer, wat een muzikanten, wat een geweldige muziek. De Gentenaar heeft dubbel en dik bewezen dat hij Paul Simon alle eer aandoet. Dit was geen coverband, dit waren geweldige muzikanten, Belgen en Zuid-Afrikanen, die aan de nummers van Paul Simon een ijzersterke interpretatie gaven. (Het Nieuwsblad, gezien op Gentse Feesten, Gent, 19 juli 2017) -http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170720_02980953

Het Nieuwsblad: “Sioen laat Capitole dansen op Graceland". (Het Nieuwsblad, gezien op Festival Van Vlaanderen, Gent, 23 september 2016)


Praktisch

genre
prijzen
  • gratis