Fleddy Melculy, Huracán & Wolf Sheriff

Fleddy Melculy
Fleddy Melculy mag gerust één van de gekste verhalen uit de Belpop geschiedenis genoemd worden. Immers: veel bands zijn er niet die met één song (’T-shirt van Metallica’) vanaf dag 1 worden opgepikt door alle mogelijke media; die vanuit het niets op alle grote podia van België en Nederland komen te staan en sindsdien de éne culthit na de andere scoren. Wat het nog veel bizarder maakt is dat het hier om een metal-en hardcore band gaat met Nederlandstalige maatschappijkritische teksten-met-een-dikke-knipoog!

Rewind naar begin 2016: puur uit liefde voor hardcore en metal én met veel goesting om te entertainen wordt een eerste demo ingeblikt. Wanneer Jeroen Camerlynck — tevens frontman van het ter ziele gegaane ‘De Fanfaar’, (tevens de backingband van Urbanus) op 18 januari 2016 de lyricvideo van T-shirt van Metallica online gooit, heeft hij geen flauw benul van wat voor heksenketel dat gaat ontketenen. In een half jaar tijd ontpopt het illustere gezelschap zich tot één van de meest populaire Belgische metalacts van het laatste decennium.

De band tekende bij major Sony Music en in september 2016 dendert debuutplaat Helgië op nummer 2 de nationale charts binnen. Een succesvolle en vrijwel uitverkochte clubtour door Vlaanderen volgt. In het zog van 4 StuBru-Afrekeninghits (T-shirt van Metallica, Feestje in uw huisje, Pinker, Geen vlees wel vis); een resem zotte video’s en serieus wat online buzz trapt de band begin 2017 een headline tour door Nederland af. Het startschot: 2 shows op Eurosonic-Noorderslag, hét Europese showcasefestival in Groningen. Nederland lust duidelijk pap van Fleddy (en andersom). In februari 2018 volgt een 2de (dubbel!) album De Kerk van Melculy dat op 1 binnenkomt in de nationale charts. Ongezien voor een Belgische metalband. Songs zoals Varken, 668, Moeidunidotcom en Ik ben kwaad worden allemaal StuBru-afrekeninghitjes en tegen de zomer van 2018 mag Fleddy Melculy zich de best verkopende metalact in België noemen.

Fleddy Melculy stond de afgelopen jaren meermaals op zowat elk noemenswaardig poppodium in België en Nederland en sloopte 3 jaar op rij een spoor van vernieling op de zomerfestivals met oa. twee passages op Graspop, twee op Pukkelpop, twee op Rock Zottegem, twee op Crammerock, twee op Zwarte Cross, Paaspop, Groezrock en zo veel meer...met als een van de absolute hoogtepunt de support van Guns ’n Roses op Werchter Classic in 2017.

Zegt u de naam Fleddypalooza ook iets? Wat in de AB startte als een eigen festival is ondertussen ook een begrip geworden en zo zijn er ondertussen in België en Nederland al 4 edities geweest. De ultieme kans voor de band om een nest jonge honden en bevriende bands mee op sleeptouw te nemen. Eind 2018 bracht Fleddy Melculy ook een live cd uit getiteld live @ Graspop Metal Meeting, een mooi souvenir aan één van de gekste shows die de band tot nu toe op zijn teller heeft staan (+200 shows op 3,5 jaar!)

Jeroen Camerlynck, frontman en Fleddy himself is ondertussen ook een graag gezien gezicht bij Studio Brussel waar hij in 2019 zijn eigen rubriek kreeg in de ochtendshow (Fleddy wordt kwaad) en hij ook in navolging van Alex Agnew de jaarlijkse 'De Zwaarste Lijst' (waar Fleddy trouwens al 3 jaar in staat met T-shirt van Metallica) presenteerde.

In 2020 bracht de band een 3de langspeler uit. De plaat kwam uit op 13 maart, de dag dat België in lockdown ging door de Coronapandemie. De band werd zo ook ongewild zowat de eerste band die een livestream concert deed. ‘SABBATH FLEDDY SABBATH’ komt toch weer binnen op de 2de plaats in de ultratop chart. Wanneer de 2de plaat ‘De kerk van Melculy’ eerder onomstotelijk zou aantonen dat de band geen ééndagsvliegen zijn, bewijst deze 3de worp vooral waarom Fleddy Melculy nu zo snel populair is geworden: vintage hardcore met heel wat metal ingrediënten waarvan je elke song de longen mee uit je lijf schreeuwt.

De Coronapandemie gooide heel wat roet in de tourplannen van de band en zo moesten maar liefst 66 optredens verplaatst worden naar 2021. Uit de nood haalde Fleddy Melculy in 2021 deugd en ze brachten de EP ‘..And just niks for all’ uit, geschreven en opgenomen tijdens één van de Corona lockdowns.

Fleddy Melculy zijn na 6 jaar een vaste waarde geworden in de Benelux’ metalscene met een following dat elke dag aandikt. De band zit alweer aan de schrijftafel en is bijlange nog niet uitgezongen.

Huracán
Huracán is de Maya god van de wind, storm en vuur, die gevangen werd gehouden in een tempel. In onze moderne tijd is deze oude godheid gereïncarneerd als een vierkoppig beest dat de Belgische undergroundscène al enkele jaren aan flarden scheurt. In september 2022 wordt hun nieuwe album aan de wereld voorgesteld, en intussen staan ze met twee nummers in de zwaarste lijst van Stubru. Hou ze in de gaten!

Wolf Sheriff
Een 4-koppige alternatieve rockband uit Antwerpen, in 2018 ontstaan uit een verzameling luie arbeiders van middelbare leeftijd die elkaar ontmoetten in de jaren 90. Ze konden maar geen genoeg krijgen van 70's funk, 80's electro en 90's rock. Hun uniek soort entertainment combineert jammerende gitaren en barbershop-achtige zang met goed getimede choreografie die ervoor zorgt dat je weer verliefd wil worden.


Praktisch

genre
prijzen
  • gratis