Deurne Wintert 2017

Komen gaan en blijven in Deurne-Noord

Deurne Wintert omarmt Deurne-Noord. Twee weken lang vertelt Deurne Wintert het verhaal van Deurne Noord. Dat verhaal gaat over aankomen en vertrekken. En over blijven. Of terugkeren. Dat zit allemaal in het DNA van de buurt.

Nog niet zo heel lang geleden was Deurne-Noord een landelijk gebied. Vandaag is het één van de dichtstbevolkte buurten van Antwerpen. Met heel veel mensen die er ooit zijn aangekomen. De ene al wat langer geleden dan de andere. Ondertussen zijn ook heel wat vertrokken. Sommigen zijn teruggekeerd. En velen zijn gebleven.

Voor je ligt het volledige programma. Het brengt je naar de vier wijken die samen Deurne Noord vormen: Kronenburg, Conforta, Ten Eekhove en Kerkeveld-Bosuil. Er valt onnoemelijk veel te beleven.

Nutskasten krijgen creatief kleedje

Het winnende ontwerp

wo 11 okt 2017 tot zo 31 dec 2017

In samenwerking met het district Deurne wil Buurt aan de Beurt enkele nutskasten in de buurt rond de Ten Eekhovelei creatief aankleden. Communicatiebureau Mr. Henry creëerde 3 ontwerpen waaruit buurtbewoners konden kiezen. Bekijk hier het winnende ontwerp.

Kom ontbijten met de Sint!

Sintfeest met spelletjes en een cadeautje

wo 6 dec 2017 - 09.00 uur tot wo 6 dec 2017 - 12.00 uur

Kom eerst mee ontbijten en andere ouders ontmoeten tijdens ons familiemoment. In de namiddag is het Pretloket en voorzien we verschillende spelletjes voor de allerkleinsten, maar ook voor de grotere kinderen. De ouders kunnen gezellig met elkaar praten bij een tas koffie of thee.

De Vijver pop-up Buurtwinkel

Laat je verrassen door de culinaire producten van De Vijver

wo 6 dec 2017 - 11.00 uur

Tussen 6 en 17 december kan je in buurtwerk Dinamo terecht voor de Pop-up buurtwinkel van De Vijver. Deze inclusieve buurtwinkel prijst culinaire producten aan die zelfgemaakt werden door mensen met een mentale beperking en/of autisme

Speel mee met het Pretloket

Ontmoetingsmoment met spelletjes

wo 6 dec 2017 - 13.00 uur tot wo 6 dec 2017 - 17.00 uur

Tijdens het maandelijkse Pretloket (Recht-Op) voorzien we verschillende spelletjes voor de allerkleinsten, maar ook voor de grotere kinderen. De ouders kunnen gezellig met elkaar praten bij een tas koffie of thee terwijl ze tickets bestellen voor leuke sport- en cultuuractiviteiten.

Veston & Zannemie

Pier leest voor 4+

wo 6 dec 2017 - 15.00 uur

Honger. Mol heeft honger. Zijn maag rammelt. En Pier ziet er lekker sappig uit. Maar Pier kan lezen. Hij leest zelfs voor. Uit het boek van Mol. Het lievelingsboek van Mol. Dus kan Mol hem niet opeten. Want zelf is hij stekeblind. En zonder Pier zou het leven saai zijn.

Veston & Zannemie

Pier leest voor 4+

wo 6 dec 2017 - 17.00 uur

Honger. Mol heeft honger. Zijn maag rammelt. En Pier ziet er lekker sappig uit. Maar Pier kan lezen. Hij leest zelfs voor. Uit het boek van Mol. Het lievelingsboek van Mol. Dus kan Mol hem niet opeten. Want zelf is hij stekeblind. En zonder Pier zou het leven saai zijn.

Winterse Soepvertellingen

do 7 dec 2017 - 18.00 uur

De woordklassen van de Academie voor Woord en Muziek Deurne gingen speciaal voor Deurne Wintert op zoek naar verhalen, teksten en gedichten over soep. Ze brengen vanavond een poëtisch programma dat gaat van Minneke Poes tot fragmenten uit Afrodite van Isabel Allende.

Vers Geweld On Tour

Jonge woordkunstenaars met Johan Petit en Lotte Dodion

do 7 dec 2017 - 20.00 uur

Vier jongeren worden sinds 2016 professioneel begeleid in de ontwikkeling van hun podiumperformance binnen de discipline woordkunst. Op deze avondvullende slotshow worden ze bijgestaan door podiumdichteres Lotte Dodion. Daarnaast trakteert Johan Petit ons op een greep uit zijn verzameld werk.

JackoBond zingt Marva

Rode rozen in de sneeuw

vr 8 dec 2017 - 15.00 uur

JackoBond brengt een ode aan Marva. Daarbij roept zangeres Riet Muylaert allerlei mooie herinneringen op: “Ik dans met een ander maar ik kijk naar jou… Dat zong mijn moeder vaak toen ze met mij als kind door de living danste. Marva deed haar dromen. Marva maakte haar gelukkig. En mij nu ook.”

The Deurne Streetwear Collection© – I’m too sexy for my Deurne

vr 8 dec 2017 - 15.00 uur tot za 23 dec 2017 - 18.00 uur

Exclusief te koop tijdens Deurne Wintert: hoodies, tassen of petten uit de nieuwe kledinglijn ‘The DEURNE Streetwear Collection ©’ van Atelier Mes is More.

Open Atelier

Opendeur Kunstenaarsvrijdag

vr 8 dec 2017 - 16.00 uur tot vr 8 dec 2017 - 20.00 uur

Studio Start vzw biedt betaalbare werkruimte aan voor kunstenaars en creatieve ondernemers. Op verschillende locaties, verspreid over heel Antwerpen, huist en ondersteunt de organisatie diverse startende artiesten.

Soloconcert Rudy Trouvé

Uniek concert in artistieke omgeving

vr 8 dec 2017 - 20.00 uur

Rudy Trouvé maakte destijds hét verschil bij dEUS en Dead Man Ray en is al 20 jaar de drijvende kracht achter het label Heaven Hotel. Gitarist en kunstenaar Trouvé treedt nu solo op waarbij hij put uit het grote Heaven Hotel Songbook

Opendeurdag De Vijver vzw

Ook mensen met een beperking maken deel uit van Deurne

za 9 dec 2017 - 13.00 uur tot za 9 dec 2017 - 16.00 uur

Tijdens het kerstfeest van dienstencentrum Bosuil, opent ook vzw De Vijver haar deuren. De Vijver is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een mentale beperking en/of autisme in en rond Deurne.

Kerstmarkt Dienstencentrum Bosuil

Gezellig snuisteren en winterse snacks

za 9 dec 2017 - 14.00 uur tot za 9 dec 2017 - 17.00 uur

Gezellige overdekte markt met kraampjes van buurtbewoners waar je originele cadeautjes op de kop kan tikken. Geniet ook van winterse snacks, sfeervolle kerstmuziek en mis ook zeker de opening niet van de tentoonstelling van onze buren van De Vijver.

Vuurfeest in park Bisschoppenhof

za 9 dec 2017 - 16.00 uur tot za 9 dec 2017 - 23.55 uur

Wie vorig jaar ons vuurfeest in het Boekenbergpark heeft meegemaakt zal dat niet licht vergeten. Het hart van Deurne verplaatste zich toen eventjes naar het zuiden. Dit jaar brengen we de warmte naar het noorden. Een mooi winterfestival met alles er op en er aan. Je zal er even tegen kunnen

Pigeon on Piano

De kleinste concertzaal ter wereld

za 9 dec 2017 - 16.00 uur tot za 9 dec 2017 - 18.00 uur

Wie binnen kijkt wordt meegezogen in een fabelachtig concertinterieur, in detail uitgebouwd als een poppenhuis waar van alles te ontdekken is: inspirerende schouwburgloges, poppetjes als toeschouwers, witte duiven, lichteffecten, pluche donkerrode gordijnen …

Theater Tieret

Baraque Future 5+

za 9 dec 2017 - 16.00 uur tot za 9 dec 2017 - 18.00 uur

Kom binnen, we hadden u verwacht. Of nee ... nee, wacht nog even. Trek uw schoenen uit en maak uw hoofd leeg, helemaal. Want eens ge hier binnen zijt, zal niets nog zijn zoals het was. Hier binnen start de toekomst, uw toekomst.

De Vuurmeesters

Vuurlandschappen

za 9 dec 2017 - 16.00 uur tot za 9 dec 2017 - 23.55 uur

Om 16 uur is het zo ver en steken we de vuren aan. De vuurmeesters zijn weer van de partij met hun mooie vuurlotussen, hun vuurlantaarns en voor de gelegenheid brengen ze ook een prachtige vuurtent mee. Een mooier dak om een glas onder te drinken konden we echt niet verzinnen.

Light My Bike

Fietstocht met verlichte en versierde fietsen

za 9 dec 2017 - 16.30 uur

Naar Nederlands voorbeeld, roepen we u op om massaal mee te fietsen tijdens Deurne Wintert. Met het evenement Light My Bike is het de bedoeling jezelf en je ongemotoriseerd voertuig maximaal te versieren, verlichten en te pimpen tot een echt pronkstuk.

Borokov

balkangoden uit Dilbeek

za 9 dec 2017 - 19.00 uur

Prettig gestoord gezelschap uit de Brusselse westrand. Met veel blaasinstrumenten, mobiele gitaar, basic drumwerk en trekzak. Borokov vertolkt op onnavolgbare wijze de balkanklassiekers en zorgt gegarandeerd voor ambiance in de keet

Partafou

Tierra & Fuego - vuurspektakel

za 9 dec 2017 - 19.00 uur

In deze vurige voorstelling ontmoeten man en vrouw elkaar. Ze ontdekken en tonen elkaars vuur. Het is een universeel verhaal over liefde: aantrekking en afstoting, confrontatie en tederheid, verwarring en versmelting.

Dj avond met Pierre Elitair en Mister Mix Nix

za 9 dec 2017 - 20.00 uur tot za 9 dec 2017 - 23.55 uur

Een feest in het park is maar compleet als er ook een in het vet getikte streep muziek onder geschreven staat. Het dj wereldje staat tegenwoordig bol van druk op-de-knopjes-duwende USB-stick-mensen. Vanavond niks van dat alles maar twee doorwinterde vakmensen

Deurne Noord Underground

Ontdekkingstocht door sub urbaan ontwikkelingsgebied in Deurne Noord

zo 10 dec 2017 - 09.30 uur tot zo 10 dec 2017 - 12.00 uur

De moderne geschiedenis van Deurne Noord wordt bepaald door de relatie van het werkvolk met de werkplaatsen aan de haven, het kanaal en de (binnen)vaart. Maar wie is dat volk, wat is dat werk? Hoe verhouden ze zich tot mekaar door de jaren heen?
uitverkocht

Kroonjuwelen Deurne Noord

Graffiti en street art wandeling

zo 10 dec 2017 - 10.00 uur tot zo 10 dec 2017 - 12.00 uur

Sinds oktober 2016 organiseren de jeugddienst en buurtregie een graffiti en street art project om in de grauwe Kronenburgwijk kunst en kleur te brengen. Op deze wandeling kom je alles te weten over het project, graffiti en street art in Antwerpen.

Huis van Eustachius

Kronenburg (audiowandeling)

zo 10 dec 2017 - 14.00 uur

Yasmine zit in het zesde leerjaar in Kronenburg. Plots verdwijnen haar klasgenootjes één voor één. Ook in de suikerfabriek aan het water is vanalles niet pluis. En sinds kort ligt er een vreemde boot aan de kade... Wandel mee met Yasmine door Kronenburg en ontdek samen wat er allemaal aan de hand is

Vonk & Zonen

High tea & poetry met Stijn Vranken

zo 10 dec 2017 - 15.00 uur

Wat is er heerlijker dan enkele uren doorbrengen in goed gezelschap, opgeluisterd met poëzie en een high tea? Stijn Vranken brengt in de intimiteit van een huiskamer een keuze uit eigen poëzie. Ondertussen wordt een echte Engelse high tea aangeboden
uitverkocht

Huis van Eustachius

Kronenburg (audiowandeling)

zo 10 dec 2017 - 17.00 uur

Yasmine zit in het zesde leerjaar in Kronenburg. Plots verdwijnen haar klasgenootjes één voor één. Ook in de suikerfabriek aan het water is vanalles niet pluis. En sinds kort ligt er een vreemde boot aan de kade... Wandel mee met Yasmine door Kronenburg en ontdek samen wat er allemaal aan de hand is

Kookworkshop

Koken met voedseloverschotten

ma 11 dec 2017 - 09.30 uur tot ma 11 dec 2017 - 12.00 uur

Wist je dat zowat 30 tot 50 procent van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, in de vuilnisbak belandt? Mensen interpreteren de houdbaarheidsdatum vaak niet correct, weten niet wat er in hun koelkast ligt of weten niet hoe ze restjes of kliekjes tot lekkernijen kunnen verwerken.

De Grijze Komedie

Tekst? Gedicht? U glimlacht allicht!

wo 13 dec 2017 - 14.00 uur

De Grijze Komedie is een woordkunstgroep uit Deurne. Je zal zeker genieten van deze vijf dames. In hun lichtvoetige woordkunstvoorstelling brengen zij stukjes poëzie, verhalen en aforismen over positief in het leven staan.

Word jij de nieuwe buurtgrimeur?

Initiatie Deurnse kindersnoetjes schminken

wo 13 dec 2017 - 18.00 uur

Volg deze grime-workshop en leer kindersnoetjes omtoveren tot een poes, spiderman of prinses. Een vervolg-workshop is voorzien op woensdag 17 januari om 18 uur. Je kan deze worskhops gratis volgen. In ruil vragen we wel dat je minstens 3 keer op Deurnse activiteiten als vrijwilliger schminkt.

Cavaconcert in een gerenoveerde confortawoning

met Wietse Beels (viool) en Johan van Iersel (cello)

wo 13 dec 2017 - 19.00 uur

Na de eerste wereldoorlog kende Deurne een explosieve groei in het aantal inwoners en wars er nood aan betaalbare arbeiderswoningen. Het resultaat was de bouw van verschillende nieuwe wijken met betaalbare woningen. Muzikaal nestelen we ons in het na-oorlogse tijdsgewricht met Ravel en Kodaly

Cavaconcert in een gerenoveerde confortawoning

met Wietse Beels (viool) en Johan van Iersel (cello)

wo 13 dec 2017 - 21.00 uur

Na de eerste wereldoorlog kende Deurne een explosieve groei in het aantal inwoners en wars er nood aan betaalbare arbeiderswoningen. Het resultaat was de bouw van verschillende nieuwe wijken met betaalbare woningen. Muzikaal nestelen we ons in het na-oorlogse tijdsgewricht met Ravel en Kodaly

Soeperdeboere

Gezellige buurtmaaltijd met muziek

do 14 dec 2017 - 12.00 uur

Soeperdeboere is een vaste activiteit binnen het buurtwerk. Elke donderdag koken de vrijwilligers van Dinamo een heerlijke maaltijd met recepten uit alle uithoeken van de wereld. Buurtbewoners kunnen zonder inschrijven gezellig mee aanschuiven.

Petanque op ‘t dak

Jeu de boules met een uniek zicht

do 14 dec 2017 - 16.30 uur

Ontdek Deurne-Noord vanop het dak van Werkhuizen MIN en werp een balletje met vrienden en buurtbewoners! Kleed je warm aan en toon tussen 16.30 en 18.30 uur je petanquetalent of geniet van een warm drankje en een kom soep met een uniek uitzicht.

3 Cool Cats

do 14 dec 2017 - 18.00 uur

Soms zie je wel eens 3 muzikanten die niet willen aannemen dat de jaren 50 voorbij zijn. En ze geven maar katoen… Van Blue Suede Shoes tot Roll over Beethoven. Van Whole Lotta Shakin’ tot Pretty Woman. Van Be Bop A Lula tot Rock Around the Clock. De 3 Cool Cats doen het overal. Akoestisch.

Repaircafé

Weggooien? Mooi niet!

vr 15 dec 2017 - 16.00 uur tot vr 15 dec 2017 - 19.00 uur

Heb je spullen die stuk zijn en je niet meer gebruikt? Dan kan je ze, samen met onze vrijwillige herstellers, komen (leren) repareren tijdens het repaircafé. Kleren, meubels, elektronische toestellen, fietsen of speelgoed, … Wij voorzien gereedschap en een kopje koffie.

Tom Clement & MartHa!tentatief

Wassalon - Vernissage

vr 15 dec 2017 - 20.00 uur

Tijdens dit project onderzoekt Tom Clement het leven dat zich ontvouwt binnen de kleine wereld van een wassalon.

Winterspeeldag in en rond parochie Kronenburg

za 16 dec 2017 - 15.00 uur tot za 16 dec 2017 - 18.00 uur

Goedgemutst en met een kar vol leuke spellen nestelt de jeugddienst zich in de tuin van parochie Kronenburg en de René Heylenstraat. Samen met JES en Buurtsport organiseren zij de leukste speelstraat van Deurne Noord in het hart van de kronenburgwijk.

Deurne Noord Underground

Ontdekkingstocht door sub urbaan ontwikkelingsgebied in Deurne Noord

zo 17 dec 2017 - 14.00 uur tot zo 17 dec 2017 - 16.30 uur

De moderne geschiedenis van Deurne Noord wordt bepaald door de relatie van het werkvolk met de werkplaatsen aan de haven, het kanaal en de (binnen)vaart. Maar wie is dat volk, wat is dat werk? Hoe verhouden ze zich tot mekaar door de jaren heen?
uitverkocht

Huis van Eustachius

Kronenburg (audiowandeling)

zo 17 dec 2017 - 14.00 uur

Yasmine zit in het zesde leerjaar in Kronenburg. Plots verdwijnen haar klasgenootjes één voor één. Ook in de suikerfabriek aan het water is vanalles niet pluis. En sinds kort ligt er een vreemde boot aan de kade... Wandel mee met Yasmine door Kronenburg en ontdek samen wat er allemaal aan de hand is

Kroonjuwelen Deurne Noord

Graffiti en street art wandeling

zo 17 dec 2017 - 14.00 uur tot zo 17 dec 2017 - 16.00 uur

Sinds oktober 2016 organiseren de jeugddienst en buurtregie een graffiti en street art project om in de grauwe Kronenburgwijk kunst en kleur te brengen. Op deze wandeling kom je alles te weten over het project, graffiti en street art in Antwerpen.

WAJD-ensemble

Soefimuziek uit Aleppo

zo 17 dec 2017 - 16.00 uur

De bandleden van het WAJD-ensemble ontvluchtten hun land Syrië in 2013 voor de oorlog. Alle drie bereikten ze Europese bodem na een lange en gevaarlijke bootreis. De muzikanten vonden elkaar terug in België, waar ze hun liefde voor de Soefimuziek opnieuw exploreerden.

Huis van Eustachius

Kronenburg (audiowandeling)

zo 17 dec 2017 - 17.00 uur

Yasmine zit in het zesde leerjaar in Kronenburg. Plots verdwijnen haar klasgenootjes één voor één. Ook in de suikerfabriek aan het water is vanalles niet pluis. En sinds kort ligt er een vreemde boot aan de kade... Wandel mee met Yasmine door Kronenburg en ontdek samen wat er allemaal aan de hand is