Cultuur- en vitaminekuur

Op deze pagina

GRATIS NAAR DE FILM MET HET HELE GEZIN

KLEUR IN en krijg een GRATIS WELKOM-TERUG-TICKET voor het hele gezin!

Hoe gaat het? We missen jullie! En kijken er naar uit jullie terug te zien. Daarom geven we graag een cadeautje voor het hele gezin. Iets om naar uit te kijken, na de coronacrisis: wanneer je terug uit je kot mag komen! Download en print deze tekening en kleur ze mooi in, en geef deze af aan de balie van Cinema Rix (graag een half uurtje voor aanvang van de film). In ruil voor de ingekleurde tekening kan je met je hele gezin GRATIS naar een familiefilm op woensdagnamiddag in Cinema Rix. Genieten!

Geldig tijdens seizoen 2020-2021 (vanaf we terug open zijn t/m juni 2021) en eenmalige gratis toegang per gezin. Meer info over de openingstijden en het filmprogramma via www.cinemarix.be of via cinema.rix@antwerpen.be.

FAMILIEPRET

Voor vele gezinnen betekende de coronacrisis de start van het wereldkampioenschap ‘multi-tasken’ en ‘planningen opstellen’. cc Deurne had dit voorjaar een uitgebreid aanbod voor families klaarstaan. We keken er net als jullie heel erg naar uit! Om de pijn te verzachten, verzamelden we hieronder enkele culturele activiteiten voor het hele gezin.

Onze ervaringsdeskundigen (a.k.a fantastisch téléwerkende collega’s die bovendien ook voltijdse ouder zijn) bedachten volgend vrijetijdsplanningssysteem: “VERVEELPOT, TAKENPOT, CULTUURPOT, KOOKPOT”
Hoe gaat dit in zijn werk? Poepsimpel! Neem vier lege bokalen en schrijf op elk een van bovenstaande woorden. Organiseer vervolgens een brainstorm samen met je kroost en vul de vier bokalen met leuke ideetjes om te doen! Een gat in de planning? Grabbelen maar! 

Hier alvast heel wat suggesties voor de ‘cultuurpot’:
 

PODIUMAANHUIS.BE
Net toen we dachten dat ons lijstje (hieronder) compleet was, werd deze topper online geplaatst. We zetten hem speciaal helemaal bovenaan, zodat jullie deze zeker niet missen. Onder het motto “Geraak je niet meer in de zaal, dan komt de zaal tot bij jou”, brengen Cultuurconnect, cultuurhuizen en gezelschappen cultuur rechtstreeks tot in je huiskamer. Op de website vind je een uitgebreid aanbod aan voorstellingen voor jong en oud. Al wat jullie nu nog te doen staat, is er eentje uitkiezen. Veel plezier cultuurfanaatjes! https://www.podiumaanhuis.be

JEUGDBOEKENMAAND ONLINE 
De jaarlijkse jeugdboekenmaand in maart verliep dit jaar net iets anders dan gepland. Toen de bibliotheken en scholen sloten, moesten de organisatoren op zoek naar creatieve alternatieven. Gelukkig vonden ze deze snel... De Jeugdboekenmaand wordt gewoon online verdergezet! Hoe fantastisch is dat?!

Via hun YouTube kanaal brengen ze de auteurs en illustratoren tot in jullie huiskamers! Zo zit jij gegarandeerd op de eerste rij bij ieder auteurs, verteller en illustrator. Ze lezen verhaaltjes voor, geven teken- en knutseltips geven of illustreren live van bij hen thuis. Bovendien komen er elke dag nieuwe filmpjes bij. Neem er dus geregeld een kijkje: https://www.jeugdboekenweek.be/nieuws/nieuw-jeugdboekenmaand-you-tube 

THEATER FROE FROE 
Zag je ooit al een voorstelling van Theater Froe Froe? FroeFroe maakt theater voor kinderen, jongeren én volwassenen. Speciaal voor al de kotzitters geven ze gratis toegang tot een hele reeks oude én nieuwe voorstellingen. Duiken jullie mee in het archief? Nostalgie verzekerd! 
Ps: Let op de aangeduide leeftijdscategorie per voorstelling. 

Vimeo (toegang met het wachtwoord: ‘froefroe’): https://vimeopro.com/janbosteels/theater-froe-froe
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC2VYidEE1881z7HS0hX0OTw

HETPALEIS & ABATTOIR FERME - Groezel of Grijsje, het levende Radijsje (6+) 
In december ging ‘Groezel of Grijsje, het levende Radijsje’ in première en jij kan hem nu al integraal van thuis uit bekijken! Een echte primeur van hetpaleis, jeugdtheater voor jong en oud. 

Het verhaal gaat over een radijsje: “Radijsjes worden snel oud, maar in zeven dagen kan veel gebeuren. Wat wil Groezel met haar korte leven doen? Wat vindt ze leuk? Het radijsje belandt van het ene avontuur in het andere. Ze ontmoet de meest bizarre figuren, lieve mensen maar ook griezels die haar tussen een sandwich willen leggen. Loopt alles in de soep of ontdekt ze haar eigen smaak?”, dat en nog veel meer ontdek je in deze spannende voorstelling: https://vimeo.com/382004899?fbclid=IwAR134NbX00ni_td-OHzAtlbwhEl0QC6DDP75ahbg32KV7vRPcsbRbXE3Dvk 

Krijg je er maar niet genoeg van? 
Dan kan je aan de slag met het spel- en achtergrondmateriaal dat hetpaleis speciaal voor deze voorstelling ontwikkelde. Zing en dans vanop de keukentafel (dat mag voor een keer) op de afspeellijst van Groezel: https://www.spothetpaleis.be/spot/groezel-of-grijsje-het-levende-radijsje/

KUNST IN QUARANTAINE - Laurens Schnurrbart Marien
‘Kunst in Quarantaine’ is een initiatief van Laurens Schnurrbart Marien. Hij nodigde een 100-tal kunstenaars uit om tekeningen te maken voor een gratis 'Print At Home Coloring Book by Artists in Times of Corona'. Je kan het kleurboek GRATIS downloaden op de website en vervolgens gewoon afprinten bij je thuis! Wasco’s, stiften, houtskool, potloden, vingerverf… laat je helemaal gaan! 

Hang ze vervolgens aan je raam en breng zo meer kleur op straat.

Download het prachtige kleurboek hier: https://printathomecoloringbookbyartistsintimesofcorona.hotglue.me

Iedere kunstenaar die heeft meegedaan heeft dit volledig vrijwillig gedaan. Je kan hen bedanken door je creatie naar hen door te sturen: printathomecolorbook@gmail.com

PARC APP  - Quarantaine Community 
‘Eerste Hulp Bij Quarantaine’ is een gloednieuw forum voor ouders. Op deze site kan je elkaar vragen stellen over hoe zij de quarantaine overleeft met kinderen, foto’s posten en YouTube-filmpjes delen. Ook kan je deel worden van groepen, zelf groepen (privé of openbaar) maken en andere ouders volgen. Hier vinden jullie zeker inspiratie om jullie vier potten te vullen: https://www.parcapp.be/

DALTON
Op zoek naar spraakmakende documentaires, straffe (kort)films, films voor kinderen én boeiende wereldcinema? Als lid van de Antwerpse bibliotheken stream je gratis en onbeperkt films van het online-'video on demand'-platform Dalton.be. Geniet van thuis uit van het beste van MOOOV filmfestival, DOCVILLE, Kortfilmfestival Leuven of JEF filmfestival. De bib werkte hiervoor samen met het streamingplatform Dalton, dat gratis toegankelijk is via uw Mijn Bibliotheekaccount. 
https://antwerpen.bibliotheek.be/nieuws/haal-gratis-een-filmfestival-huis?fbclid=IwAR3mGbWoMl1yY55dYbJlYyvM4KavnG4MOwLTWgoYz_7V-cDDI2vrvJYoAsE

JEF Jeugdfilm
Tover je living om in een heuse cinema: neem een grote kom popcorn, chips en gigantische glazen frisdrank! Voor een keer mag het geluid ook lekker luid! JEF zorgt voor een uitgebreid aanbod aan kwalitatieve jeugdfilms aan democratische prijzen. Bekijk de recentste films zoals ‘De club van de lelijke kinderen’, ‘Marona’, ‘Het varken, de vos en de molen’ en ‘Choums odysee’ vanuit jouw knusse zetel. Sit back, relax, and enjoy the movie! 
www.jeugdfilm.be/beleef-film/thuis

THEATERFLIX 
Wil je een theatervoorstelling beleven vanop de voorste rij? Theaterflix is een schatkist aan theatervoorstellingen uit Nederland. Op hun website vind je heel wat gratis opnames van voorstellingen. Snuister eens door het aanbod en let bij het maken van je keuze ook op de leeftijdsaanduiding. 
https://tflix.nl/category/voorstelling/publiek/

KAPITEIN WINOKIO – Berenconcert live vanuit AB 
Heb je Kapitein Winokio fans in huis? Dankzij de live opname van het Berenconcert in de AB, kan je gedurende 1 uur 31 minuten 11 seconden ongestoord télémeeten, Skypero’en, Webyoga’en, kortom alles doen wat je nog niet de tijd voor vond… 
https://www.youtube.com/watch?v=jpi9l6M9Owo

LAP vzw
16 april zouden we samen met kleine detectives de wereld van beweging en verhalen onderzoeken en ontdekken in Cinema Rix. Door de huidige situatie kon dit jammer genoeg niet doorgaan.
MAAR WAT NU? Bij LAP zitten wij niet stil. Om ervoor te zorgen dat jullie dat ook niet hoeven doen, delen wij elke week online een leuke opdracht uit ons Level Q spel. Deze opdrachten zijn terug te vinden op onze instagram en onze facebook pagina’s. Kan jij niet genoeg krijgen van de leuke bewegingsopdrachten? Koop dan het Level Q spel!
Stuur een mailtje naar productie@lapvzw.be en vermeld of je graag een scholenversie of familieversie koop.
Blijf in uw kot en beweeg met de filmpjes van LAP vzw!

FILM

Omdat ook Cinema Rix noodgedwongen de deuren moest sluiten, zit er maar een ding op: een HOMECINEMA installeren! 
Bergen popcorn en frisdrank, zijn een absolute must (hamsteren die handel)! Nadien de kamer verduisteren, geluid vollenbak, voetjes omhoog én… GE-NIE-TEN !

Een homecinema heeft bovendien heel wat voordelen: geen last van gesmikkeld en gesmak van de buren, niemand ziet dat je die zak chips in je eentje naar binnen speelde, de angst om je schoenzolen te verliezen is bij deze ook van de baan, voor die schaterlach hoef je je ook niet langer te schamen en tot slot Kleenex à volonté, laat die tranen ongelimiteerd stormen! 

Maak ons jaloers met jullie homecinema en deel een foto met de vermelding @cinemarix_barix !

CINEMA LUMIERE 
Ben jij een echte filmfanaat en stond je te popelen om de aller nieuwste films in de cinema te zien? Dan is hier DE ultieme oplossing, want Cinema Lumière gooit een gigantisch aanbod films online. Films die op dit moment in de zalen speelden én zelfs een exclusieve avant-première! 
Voor 8 euro koopt je een digitaal filmticket: http://www.lumierefilms.be.

DALTON
Op zoek naar spraakmakende documentaires, straffe (kort)films, films voor kinderen én boeiende wereldcinema? Als lid van de Antwerpse bibliotheken stream je gratis en onbeperkt films van het online-'video on demand'-platform Dalton.be. Geniet van thuis uit van het beste van MOOOV filmfestival, DOCVILLE, Kortfilmfestival Leuven of JEF filmfestival. De bib werkte hiervoor samen met het streamingplatform Dalton, dat gratis toegankelijk is via uw Mijn Bibliotheekaccount. 
https://antwerpen.bibliotheek.be/nieuws/haal-gratis-een-filmfestival-huis?fbclid=IwAR3mGbWoMl1yY55dYbJlYyvM4KavnG4MOwLTWgoYz_7V-cDDI2vrvJYoAsE

FILMHUIS MECHELEN
Nog meer gratis films? Filmhuis Mechelen deelt elke dag een arthouse film via hun facebookpagina:  
https://www.facebook.com/pg/FilmhuisMechelen/posts/?ref=page_internal

CINEMA ZED - ZED vanuit je zetel 
Ook Cinema ZED laat zijn filmfans niet in de steek. Online kan je terecht voor een reeks films uit het ZED-programma. Voor nieuwe titels betaal je 8 euro, voor oudere titels slechts 4 euro! Het aanbod blijft de komende kweken groeien, dus neem geregeld een kijkje voor de laatste nieuwe: 
https://www.dalton.be/taxonomy/term/17/video

MY DARLING QUARANTINE SHORT FILM
Voor kortfilms moet je bij My Darling Quarantine Short Film Festival zijn, hét online filmfestival! Elke week krijg je zeven kortfilms voorgeschoteld. Verhef jezelf zo ook tot filmrecensent want, na afloop mag je zelf je favoriet aanduiden! Bovendien gaan alle opbrengst van het festival naar de bestrijding van het coronavirus. Dat zijn dat twee vliegen(de bacteriën) in een klap!  
https://www.talkingshorts.com/festivals/my-darling-quarantine-short-film-festival
 

HUMOR

ALEX AGNEW - Podcasts 
In de wekelijkse podcast 'Welcome to the AA' gaat comedian Alex Agnew samen met Andries Beckers op zoek naar mensen of onderwerpen die deel uitmaken van hun leefwereld. Elke week ontvangen ze gasten uit binnen- en buitenland en bespreken ze de stand van alles wat hen aanbelangt.
Eindeloos luisterplezier verzekerd! 
Gratis te beluisteren via Spotify: https://open.spotify.com/show/3HG3tQay7PhTnQIGJiIzjc?si=LpJ4LfDPQCCmHyaQKjgAFw
Geen Spotify account? Geen probleem, in de gratis versie krijg je er gratis reclame bovenop! Dat is dan 2x GRATIS?! 

COMEDY SHOWS
Even al de zorgen vergeten? Deze professionals nemen die taak graag op zich! 
Al dat lachen is bovendien ook de perfecte workout voor je buikspieren. Heel wat zaalshows van comedians zijn online beschikbaar, hier volgt een greep uit het aanbod: 

Xander De Rijck – Houdt Het Voor Bekeken 2018 – 2019 
https://www.youtube.com/watch?v=b8Kf4uiD-SE

Xander De Rijck – Quarter-Life Crisis
https://www.youtube.com/watch?v=bOhUtWD5nZI

Philippe Geubels – Droog 
https://www.youtube.com/watch?v=jvqcwczip-k&list=PLct0i4LoTQBpXsN-rbHEki97zNqK9NXou

Philippe Geubels – Hoe Moet Het Nu Verder?
https://www.youtube.com/watch?v=JWjyt8PVc0o

Alex Agnew - Unfinished Business 
https://www.youtube.com/watch?v=tlF25vp83MI

Lieven Scheire - Lieven Scheire - De speciale relativiteit van Einstein
https://www.youtube.com/watch?v=iA5NNwpO2wc

Lukas Lelie - Ik Doe Mijn Best
https://www.youtube.com/watch?v=B3S0H0oPH30


 

MUZIEK

TRIX – DE FAKKEL
https://www.trixonline.be/nl/nieuws/de-fakkel/280/
Vanaf zaterdag 28 maart ging De Fakkel aan. Elke avond om 19 uur covert een Belgische artiest de volgende en geeft zo De Fakkel genadeloos door. Hoe zal het vuurtje lopen door het Belgische muzieklandschap? Via welke woonkamers knispert de vonk? Je ontdekt het elke avond om 19 uur via Instagram!

AB canapé – sessions 
Onder de noemer: ‘AB Canapé’, deelt Ancienne Belgique iedere dag een concert uit hun archiefdoos. Reis samen met hen doorheen de tijd. Beginnen deden ze alvast met enkele toppers: Iggy Pop uit 1999 en Coldplay. Wie zou jij graag nog eens zien?  
https://www.youtube.com/channel/UCe0_iW2pAeSGyV-jl_jf6Sg

CONTRAIR SOLITAIR – playlist 
Vanaf vandaag is het elke dag vrijdag avond, dat hebben we bij deze dan beslist?! Bouw een feestje in je living met Contrair Solitair. Zij helpen je door deze eenzame lockdown-tijden met een playlist die de artiesten van Contrair Open Air 2020 in de kijker zet en nummers die ze regelmatig draaien in hun sets. 
Mis je de dansmoves van je vrienden? Organiseer dan een skype-silent disco en geniet zo samen met hen van deze playlist! https://open.spotify.com/playlist/4xwuTaek3aNN3MbmgjgFde?si=u7_lFWyVTQ6nvgxuGtVpJQ

DISCOBAAR A MOEDER – de corona spagaat 
Dit legendarische Antwerps DJ-duo is jullie waarschijnlijk wel bekend. Een ding is zeker: de ‘Ideale Plaat / de corona-spagaat’ kan je niet weerstaan vanuit je luie zetel! Na al die toertjes wandelen rond ‘den blok’, is het tijd voor het echte werk. Laat je gaan op deze 45-toeren plaatjes!
https://www.facebook.com/watch/?v=224857142035103

RADIO 1
Radio 1 bundelt de concerten uit eigen huis als "De Blijf-In-Uw-Kot Sessies van Radio 1". Over die titel moesten ze ongetwijfeld niet lang nadenken, zeer toepasselijk! Concerten van Arno tot Het Zesde Metaal, muziek van Brihang tot Bruce Springsteen! Beluister ze hier: https://radio1.be/de-blijf-uw-kot-sessies-van-radio-1

RADIO 2 
Radio 2 organiseert huiskamerconcerten om de coronacrisis het hoofd te bieden. Heel wat concerten en evenementen zijn afgelast maar Radio 2 zocht naar een manier om de optredens van Vlaamse artiesten toch bij hun luisteraars te brengen. Het zijn huiskamerconcertjes geworden die de artiesten zelf filmen en die te volgen zijn op de app van Radio 2: https://radio2.be/artikels/herbeleef-onze-eerste-beste-buren-huiskamerconcerten

STU BRU – Café quarantaine 
Ook Studio Brussel blijft niet bij de pakken zitten. Zij openden een online café: Café Quarantaine, waar regelmatig live concerten georganiseerd zullen worden: https://www.facebook.com/groups/cafequarantaine/

BILL
Is het concert van je favoriete band ook afgelast? BILL verzamelde met pijn in het hart de concerten die de komende weken werden geannuleerd of verplaatst. Om de pijn wat te verzachten, speurden ze het internet af op zoek naar opgenomen concerten van deze artiesten. Bekijk hier het online concertaanbod: https://www.bill.be/tips/opgenomen-concerten-van-de-artiesten-die-je-deze-week-moet-missen?fbclid=IwAR2p_eA3lpDAwT8vvGyL-vCsFDWzBn9Z6qfH2EcBRe22XrIe4o9GEGL3jpY

 

 

KLASSIEK

EVIL PENGUIN TV – Jazz & Klassieke muziek 
Via Evil Penguin TV kan je heel wat van de allerbeste Belgische jazz en klassieke muziek onbeperkt streamen. We vallen ondertussen in herhaling, maar ook dit is helemaal GRATIS!
https://www.evilpenguintv.com

KLARA – SANDER DE KEERE 
Misschien is dit wel de ideale moment om dingen te doen waarvoor je nooit eerder tijd voor vond? Droom je er al lang van om je te verdiepen in klassieke muziek? Klara helpt je op gang, want Sander De Keerle neemt je ‘vanuit zijn kot’ mee op een boeiende ontdekkingsreis. 
Nodig volgend seizoen enkele vriend(inn)en uit voor een klassiek concert in cc Deurne en imponeer ze met al je kennis! 
https://www.youtube.com/watch?v=7fWQYXYOWuw&feature=emb_title

BERLINER PHILHARMONIKER 
We roepen het niet te luid… maar de coronacrisis zorgt toch voor enkele meevallers. Zo stelt het Berliner Philharmoniker al hun gestreamde concerten deze maand GRATIS ter beschikking. 
Fluister het door… sssshhht: https://www.digitalconcerthall.com/en/concerts

ASTRID STOCKMAN 
Astrid Stockman, de slimste sopraan ter wereld, verzacht het thuisblijven met live concertjes vanuit haar living via haar Instagrampagina: https://www.instagram.com/astridstockman/?hl=nl

COLLEGIUM VOCALE 
De muzikanten van Collegium Vocale stonden klaar om aan hun tournée te beginnen. Tot hun grote spijt moesten ze de volledige tour noodgedwongen cancelen. Toch wilde ze dit meesterwerk, de Mattheüs en Johannes passie van Bach graag tot bij jullie brengen. Bekijk online het volledige concert: https://www.collegiumvocale.com/passions-2020/
Wil je deze artiesten steunen, neem dan zeker de website goed door.  
 

OPERA

DE MUNT – mm channel 
Kon je er niet bij zijn of wil je een opera graag opnieuw beleven? Ook De Munt zette heel wat opara’s online. Zeven producties zijn integraal te bekijken en dit helemaal GRATIS tot het einde van de paasvakantie. Meezingen mag (maar verwittig misschien voor de zekerheid toch eerst je buren).
https://www.demunt.be/nl/sections/388-mm-channel

METROPOLITAN OPERA (NEW YORK)
De Metropolitan Opera in New York zet bij gebrek aan publiek elke dag een opera online. Wees er als de kippen bij want iedere voorstelling kan je slechts één dag bekijken: https://www.metopera.org

OPERA VISION 
Heb je de smaak helemaal te pakken? Het gratis onlineplatform OperaVision bundelt het beste van de Europese operahuizen en zet de komende weken verschillende opera's van Mozart online, om zo de coronaverveling tegen te gaan: https://operavision.eu/en

 

DANS

ROSAS – Anne Teresa de Keersmaeker 
Zag je eerder al een voorstelling van Anne Teresa de Keersmaeker? Wil je stiekem (of iets minder stiekem) die dansmoves onder de knie krijgen? Dan heb je er bij deze een zinvolle tijdbesteding bij, want dansgezelschap Rosas leert je de choreografie van hun iconische voorstelling ‘Rosas danst Rosas’, met het project Re:Rosas! Krijg les van niemand minder dan Anne Teresa de Keersmaeker herself. 
Wij zijn alvast super benieuwd naar jullie creaties, deel ze op de website van Rosas en/of tag ons op sociale media @cultuurcentrum_deurne 
https://www.rosasdanstrosas.be/home/


 

 

THEATER

PODIUMAANHUIS.BE
Onder het motto “Geraak je niet meer in de zaal, dan komt de zaal tot bij jou”, brengen Cultuurconnect, cultuurhuizen en gezelschappen cultuur rechtstreeks tot in je huiskamer. Op de website vind je een uitgebreid aanbod aan voorstellingen voor jong en oud. Al wat jullie nu nog te doen staat, is er eentje uitkiezen. Veel plezier cultuurfanaten! https://www.podiumaanhuis.be

PEEPING TOM – Danstheater 
Het Brusselse danstheatergezelschap Peeping Tom maakt meteen een trilogie toegankelijk: "Le jardin", "Le salon" en "Le sous sol". Normaalgezien zouden ze hun jongste voorstelling nu in Japan spelen, maar het coronavirus besliste er anders over. 

Le jardin: https://vimeo.com/showcase/6873511/video/255425002
Le salon: https://vimeo.com/showcase/6873511/video/153087644
Le sous sol: https://vimeo.com/showcase/6873511/video/153099241

TG STAN 
Ook Theatergezelschap Tg Stan biedt een van hun succesvoorstellingen GRATIS online aan, namelijk: ‘JDX - a public enemy’ uit 1993. De voorstelling gaat over een dokter die ontdekt dat het water in het kuuroord vervuild is, maar de burgemeester en de inwoners tegen zich krijgt”. Bekijk hier de heropname met Stijn Van Opstal, Damiaan De Schrijver, Jolente De Keersmaeker, Frank Vercruyssen en Sara De Roo: http://stan.be/nl/nieuws/voorstellingen-online

 

LITERATUUR

DEBUREN – Radioboeken 

Dankzij de ‘Radioboeken’ van deBuren kan je unieke kortverhalen beluisteren die op verzoek door Nederlandse en Vlaamse auteurs werden geschreven. Ga eens door de lijst van meer dan 100 radioboeken en ontdek zo zelfs de grootste schrijvers van het moment zoals: Stefan Hertmans, Bart Moeyaert of Saskia De Coster. Je kan ze nergens anders lezen, grijp hier je kans: http://www.radioboeken.be/radioboeken.php?lang=NL

BART VAN LOO – De Bourgondiërs (podcast) 
De populairste podcast van dit moment is ‘De Bourgondiërs’ die Bart Van Loo maakte in samenwerking met Klara. Met maar liefst 700.000 luisteraars spant hij de kroon. Voel jij de FOMO al komen (FO…watte? Google het maar eens…). Word jij luisteraar 700.001?
https://klara.be/debourgondiers

LUISTERBIEB
We loeren ook even over de containers heen bij onze noorderburen. Voor de Nederlandse Luisterbieb moet je normaal ingeschreven zijn, maar tot 6 april kunt je er GRATIS terecht. Nog een fluistertip dus: https://www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb/titels-in-de-luisterbieb.html

VIJF VOOR TWAALF – Kunstenoverleg Gent
De Gentse cultuursector bezorgt je dagelijks een portie digitale verstrooiing. Op hun facebookpagina posten ze vanaf 19 maart om beurt een video, muziek, een verhaal,… En hoe kan het anders…dit telkens om vijf voor twaalf!
https://www.facebook.com/kunstenoverleggent

Bel De Boekendokter
08oo 11 709
https://deboekendokter.be/
De Boekendokter luistert op dinsdag & donderdag. Van 10 tot 12 uur en van 20 tot 22 uur.
De Kinderboekendokter luistert op woensdag. Van 14 tot 16 uur.

DIGITALE DIENSTEN van de bib
Ook in tijden van coronamaatregelen kunt u terecht bij de bib. Met uw Mijn Bibliotheekprofiel leest u digitale prentenboeken met uw kroost, bladert u digitaal door de krant, volgt u gratis online een cursus of streamt u onbeperkt kwaliteitsfilms.
Bekijk ook de speciaal door de bib geselecteerde tips om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.https://antwerpen.bibliotheek.be/digitale-diensten-van-de-bib 

ADRIAAN VAN AKEN – First Contact 
Adriaan Van Aken maakte digitale strip met muziek en video. Het is een unieke kans, want dit is de eerste volwaardige audio-based stripapplicatie ter wereld. Via een app kan je de strip als video afspelen of al 'slidend' en 'pinchend' interactief beleven. Download de GRATIS app van Het nieuwstedelijk en dompel je onder in de wereld van First Contact: https://www.nieuwstedelijk.be/project/first-contact?fbclid=IwAR26koV7XtKM8II6F_Z6i9dqExnIolw_CczRBY-kPTMUvdhGHz-7s6Zr4z0#download-de-app

MUSEA

VIRTUELE MUSEUMBEZOEKEN
Knack Weekend verzamelde veertien virtuele museumbezoeken in beroemde musea. Waan je in de wereld van de moderne en schone kunsten. Welk kunstwerk zou er mooi passen in jullie living? Dromen mag hé…   
https://weekend.knack.be/lifestyle/reizen/deze-veertien-beroemde-musea-bieden-online-tours-die-je-vanuit-thuis-kan-bekijken/article-news-1577081.html?utm_medium=social_knack&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1xZKq9SdymkGIehfN-37CIfDnqus9Heb3W8puYg4lWCrbAm4hmlTV-ZeI#Echobox=1584363492

FOMU
Onder het motto #blijfinuwkot zorgt Fotomuseum Antwerpen ervoor dat jullie van thuis uit kunnen genieten van de tentoonstelling 'Stephan Vanfleteren - Present'. 

“In zes afleveringen leidt FOMU-gids Karolien je doorheen het leven en werk van Vanfleteren. Te beginnen bij het begin: zijn vroege werk. Wat waren de angsten en interesses van de jonge Stephan Vanfleteren? Maakt hij als beginnend fotograaf keuzes die de rest van zijn verdere werk bepalen?”

Elke week worden er twee nieuwe afleveringen gepost. Bij ons is het na iedere aflevering alvast uitkijken uitkijken naar de volgende! 
Vimeo: https://vimeo.com/fomuantwerp
Facebook: https://www.facebook.com/fomuantwerp/videos/234558857945701/?v=234558857945701

MUSEUM M  
Museum M in Leuven gooit digitaal deuren wagenwijd open: "Je kan zelfs tentoonstellingen van twee jaar geleden bezoeken" Nu we in deze coronatijden "in ons kot" moeten blijven, zorgt het museum M in Leuven ervoor dat bezoekers de tentoonstellingen virtueel kunnen ontdekken. "Via de website kan je rondwandelen in onze zalen. Je kan zelfs tentoonstellingen bezoeken die al lang niet meer in ons museum staan," vertelt directeur Peter Bary.
Je virtuele rondleiding in museum M begint hier: https://www.mleuven.be/nl/beleefMdigitaal

MSK GENT – VAN EYCK
De tentoonstelling van Van Eyck was een gigantisch succes. Ben je reeds gaan kijken of had je tickets en gooide Mister-Corona roet in het eten. Bekijk via onderstaande website de werken van heel dicht bij. Wij hopen samen met jullie dat we alsnog in’t echt kunnen bewonderen: http://closertovaneyck.kikirpa.be
Nu we toch de virtuele reis naar het verre Gent hebben gemaakt, hier vind je aanvullend de collectie van het MSK Gent: https://www.mskgent.be/nl/collectie

CANVAS – Serie: Geheimen van het Lam gods 
Bekijk hier de driedelige Canvasdocumentaire over de indrukwekkende restauratie van het Lam Gods. Acht jaar lang volgden ze dit proces met hun camera’s. En het mag gezegd worden: het resultaat is verbluffend! 
https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/geheimen-van-het-lam-gods/1/geheimen-van-het-lam-gods-s1a1/

GOOGLE ARTS & CULTURE 
Door op onderstaande linkt te klikken opent als het ware een digitale schatkamer met kunstwerken van over de hele wereld. Google Arts & Culture brengt allerlei prachtige kunstwerken digitaal samen. Collecties van meer dan honderd musea kan je vanop je computer doorkruisen. 
Zo kan je alvast een volgend reis uitstippelen om je favoriete kunstwerken in real life te bewonderen! 
https://artsandculture.google.com

TIPS VAN DE COLLEGA'S

Erik Geens

Fotografie als rode draad:
Dit filmpje van Vincent Munier bezorgd me nog steeds koude rillingen. Munier is een Franse natuurfotograaf die in mijn top 3 staat. De beelden zijn gemaakt in Antarctica en tonen hoe hij als fotograaf aan de slag gaat. Bijna 10 minuten lang ervaar je de koude van die plek en kan je genieten van waanzinnige zwart-wit beelden.”
“Ook Nick Brandt mag niet ontbreken. Hij is een Engels geëngageerd natuurfotograaf die met zijn beelden het verdwijnen van de natuur in beeld brengt."
“Een Belgisch fotograaf mag zeker niet ontbreken. Ik had graag een tweede keer naar de overzichtstentoonstelling 'Present' van Stephan Vanfleteren gewild… Het fotomuseum heeft een virtuele rondleiding gemaakt, bestaande uit 6 filmpjes van ongeveer 2 à 3 minuten met uitleg door een museumgids. Zo kan ik de tentoonstelling van thuis uit toch herbeleven.”
Museum van de Quarantaine van De Standaard brengt het museum naar je thuis. Kunstliefhebbers kiezen elke week een werk dat hen raakt en dat ze in deze tijden graag aan hun eigen muur zouden zien hangen. “Wat ik hier zo leuk aan vind, is dat je verschillende vormen van kunst terugvindt, gekozen door mensen met verschillende achtergronden. Zowel Rothko en Olafur Eliasson komen aan bod naast bv. de 'Grot van de handen' (11000-750 VC)

Filip Baeyens

Muziekmixen op digitale platformen zijn voor mij dé ‘cultuuruitingen’ die mij tijdens (maar ook ver voor, en zonder twijfel lang na) de Corona shizzle het meeste plezier (troost, inspiratie, energie dan wel melancholie, verstrooiing en afleiding) bezorgen, omwille van hun eindeloze uitgebreidheid en de variatie, voor elk moment en elke gemoedstoestand, van ’s morgens over ’s avonds tot ’s nachts.”
Mijn huidige muziekmodus

Enkele digitale platformen: 
-    mixcloud
-    nts.live/radio
-    worldwidefm
-    wearevarious (het Antwerps!)

Leslie Verelst

"Mijn cultuurtip is een hele oude, die ik nu plots erg toepasselijk vind. Tijd om het coyoteproject van Joseph Beuys nog eens onder de aandacht te brengen. In 1974, mijn geboortejaar, liet Beuys zich drie dagen in een galerij in NY opsluiten met een wilde coyote.” Het verhaal daarvan lees je hier
“Een van de leerlingen van Joseph Beuys, Antwerpse kunstenaar Bernd Lohaus (die met zijn vrouw Annie de Decker de Wide White Space oprichtte in de Schildersstraat om mijn hoek, dat boothuis) was een vriend van de familie. Ik heb dus veel rechtstreekse verhalen over Beuys gehoord vroeger. Daar denk ik nu vaak aan.”

Maarten Loos

“Mijn cultuurtip voor jullie is de eerste voorstelling die cc Deurne moest annuleren als gevolg van de corona-maatregelen: Don Vitalski – De Ideale Schoonzoon. Maak kennis met het leven en werk van Vitalski via zijn Blog. Zoek zeker even naar zijn ‘stunt-gedichten’ waaronder Het Grijnsgedicht, een gedicht dat je kan zeggen in één enkele grijns… (of neem een shortcut en zap onmiddellijk naar het filmpje)”.  

Christel Brusten

“Ik ben een echte museum freak en heb een voorliefde voor mooie, artistieke, geschiedkundige en speciale zaken. Dat kan gaan van schilderijen, beelden, oude spulletjes en speciallekes (denk hierbij aan Escher en Dali). Als ik op vakantie ga, is het een absolute vereiste om de musea in de buurt gezien te hebben. Vanuit mijn kot, ben ik alvast een virtuele toer gestart… écht de max! Wie doet er mee?” weekend knack - Deze veertien beroemde musea bieden online tours die je vanuit thuis kan bekijken

Britt Vervliet

“Ik neem je enkele jaren mee terug in de tijd, voor wat nostalgische humor van het Leugenpaleis”
Tijdens de coronacrisis kregen Bart Peeters en Hugo Matthysen regelmatig de vraag om opnieuw uitzendingen van 'Het Leugenpaleis' te maken. Als afleiding én omdat onze lachspieren het wel kunnen gebruiken kun je hen volgen via radio1:het Leugenpaleis komt eventjes terug

Christophe Kenis

“Ik deel met jullie mijn favoriete series van het moment. Allereerst: UNORTHODOX op Netflix, een serie die zelfs bij mij tranen losmaakte. Onvermijdelijk kan de documentaire Tiger King hier niet ontbreken. Ideaal voer voor een weekendje ongegeneerd zetelhangen!”
“Samen met een groep vrienden heb ik een gedeelde playlist op Spotify. Hierin droppen we dagelijks enkele nieuwe liedjes, keileuk! Beluister onze afspeellijst, of start er zelf één op!”

Wouter Dupon

Dans:
“Ik was destijds grote fan van Vandekeybus: ongelooflijk energieke moderne dans met muziek van de duizendpoot Peter Vermeersch (Flat earth society tem dEUS). Het gevaar loert altijd om de hoek bij Vandekeybus – kijk uit naar de scene waar met yton blokken gegooid wordt Podium aan huis - What the body does not remember

Theater/comedie:
“Destijds reisde ik mee met deze hilarische over-the-top deurencomedie. Na de verwarrende opbouw volgen slimme meta-grappen en slapstick elkaar in hoog tempo op. Herken o.a. Jonas Van Geel en Charlotte Vandermeersch in dit spektakel op hoog niveau in het lelijkste decor ooit – dat wel helemaal kon draaien!” Podium aan huis - deurdedeurdeur

Familie:
“Met deze succesvoorstelling maakte Tuning People hun beloftevolle entree – leeghoofd was zowaar nog straffer. Creatief met tape – dat spreekt een theatertechnieker natuurlijk aan, een van mijn favorieten om met het gezin te kijken: Podium aan huis Tape voor kleuters"

Film:
“Voor alle Netflix-abonnees kan ik het niet genoeg herhalen: alle films uit de studio ghibli stal zijn uniek in hun idyllische schoonheid en fantasie. Eindelijk ook in het Nederlands! Zet je dochters of zonen op je schoot en begin met My Neighbour Totoro

Muziek:
“Wat dacht je van een mixtapeke? Wie heeft er spotify nodig als je vrienden of collega’s met goeie smaak hebt ;-)” mixcloud - Boemtjak techno-nostalgica Intussen al 16de in de techno mixtape lijst – een throwback naar de pre millenium techno. Mikt niet alleen op de benen – toen was er nog spraken van idm hé!
mixcloud.com - boemtjak - Lost between the-hammers a piano mixtape 28 maart was world piano day, en boemtjak selecteert zijn favorieten. Eventjes geen chopin, maar wel veel hedendaagse toppers, en zelfs wat verdwaalde beats.

Heleen Soontjens - Stagiaire

“Cultuur en beweging, vind ik een ideale combinatie en met het mooie weer trek ik er graag op uit. De Street Art Cities app, is daarom net wat ik zocht. Het gidst je langs de mooiste street art werken in Antwerpen en geeft er zelfs een woordje uitleg over het werk en de kunstenaar bij. Je kan de tour fietsen, skaten, wandelen of zelfs lopen, wat je maar wil! Echt ge-wel-dig!” 

Jef Boonen

“Onlangs ontdekte ik een gratis programma waarmee je via het wondelijke wereldwijdeweb muziek kan maken met andere mensen.
JamKazam, downloaden, installeren en jammen maar!”
Ook nog even een technische tip: “Best wel via LAN, en een snelle geluidskaart, dit om latency (= tijdsvertraging) te beperken.” 

Katrien Maes 

“Deze online cultuurtips vind ik de fijnste, omwille van hun aanpak op maat, personal touch, en lichtjes therapeutische werking ;-) . In deze tijden kan dat geen kwaad, iedereen heeft af en toe nood aan ‘echt’ sociaal contact.” 
-    De boekendokter
-    Dichters van wacht 

“Als ik eens tijd over heb, zou dit mijn absolute favoriet zijn:  Rosas danst Rosas! De wereldberoemde stoelendans leren, om hem daarna (stiekem) te verwerken in m’n eigen versie van Beyonce’s Countdown ;-) die ik dan weer op TIKTOK zou zwieren (moet ik dringend eens installeren, lijkt me echt iets voor mij)” 

Lily Van Den Berg

“Een festival in een sfeer van totale vrijheid …”
“Vorig jaar bekeek ik de documentaire over Woodstock van Michael Wadleigh (1970) een tijdsdocument dat bekroond werd met een Oscar voor de beste docu. Ook al staat deze cultfilm en muziek meerdere generaties van ons af, toch beklijft deze docu waar een half miljoen (!) mensen - vreedzaam 3 dagen samenkomen - om te genieten van een festival met muziek optredens die geschiedenis zullen schrijven. Zonder de aanwezigheid van vele drank - en eettentjes - zonder mega controles aan de ingangen - zonder hippe bandjes om de polsen en met een minimum aan veiligheidsmaatregelen.”
Te bekijken via Netflix - Google play

Joris Thiry (Sjorre)

“Om niet al te veel naar beeldschermen te hoeven staren en perfect combineerbaar met work-outs, verwen u zelf met een introductie in de klassieke muziek. Podcasts, spotifyplaylists en andere opties te over. Eenieder kan instappen waar zij of hij staat of gebleven is.” 

Chantal Boes

Chantal bombardeerd zowaar een hele lijst cultuurtips op jullie af. Zet je schrap want hier komen ze:  

"Mijn cultuur voor volwassenen"
1.    Walk With Me: Keith Haring (Aftermovie – BOZAR) 
2.    Radio Fip: Zalig om bij te chillen, werken, hangen, feesten en voor ieder wat wils zonder CORONA praatjes en geen reclame. 
3.    Acteurs uit het Nederlandse theater lezen dagelijks één verhaal uit Boccaccio's Decamerone. Elke dag een nieuw verhaal. Als ode aan het leven. Een echte aanrader!

"Mijn cultuur voor de kinders:"
Museum: royal belgian institute of-natural sciences
Boslab tips voor thuis
Zonzo compagnie