Boom Toudou is een Afrikaanse sprookje verwant aan het westerse Assepoester. Een meisje dat haar moeder en grootmoeder verloren heeft, wordt opgevoed door een boze stiefmoeder die haar verplicht allerlei ondankbare en zware taken te verrichten. Nacht na nacht moet ze water halen aan een meer omgeven door wilde dieren. Haar enige troost is Boom Toudou, een boom die haar overleden grootmoeder voor haar plantte, en waar ze met haar verdriet terecht kan. De boom geeft haar raad en helpt haar zo altijd veilig thuis te komen uit het bos. Zelfs als de boze stiefmoeder de boom in haar woede verbrandt, beschermen de wortels en de as het meisje. En zoals in alle sprookjes, loopt het uiteindelijk toch allemaal nog goed af.

Met Nyira Hens in een regie van Dahlia Pessemiers – Benamar

Actrice Nyira Hens werd geboren in Rwanda en kreeg de welluidende naam Nyiragassigwa. Toen ze drie jaar was, werd ze geadopteerd. Haar voornaam betekent ‘zij die verlaten is door haar moeder’ (vermits haar moeder stierf bij haar geboorte), haar achternaam erfde ze van haar Belgische adoptievader. Enkele jaren geleden ging ze op zoek naar haar roots, en vond ze haar broers en zussen terug.

De Boom Toudou lijkt wel de metaforische spiegelversie van Nyira Hens’ autobiografische verhaal. Zowel Nyira als het verhaalpersonage zijn verlaten door hun moeder en geadopteerd. Vandaar dat het ons interessant lijkt om de twee verhalen te verweven. Nyira zou het meisje uit het verhaal kunnen zijn, en die mogelijkheid willen we ook in de hoofden van de kinderen doen leven.
Nyira is bovendien, net als vele kinderen voor wie ze zal spelen, een kind van twee werelden.


Praktisch

vlieg afbeelding afbeelding a-kaart
prijzen
  • Tickets: 6 euro
  • Kansentarief