De Man Die Zijn Snor In Brand Stak

Het leven en de taalmuziek van de eenzame chroniqueur van Antwerpen: J.M.H. Berckmans

Een podcast van Radio Rix en Antwerpen Boekenstad, naar een idee van de Gangsters Van De Grauwzone

'Het zijn rare tijden hé…'

Een boutade van jewelste dezer dagen, maar daarom helaas niet minder waar. Vereenzaming, isolatie en dystopische gedachten: de pandemie schotelt ons al een jaar lang ingrediënten voor die vroeger, ”toen alles beter was”, bijna enkel te vinden waren in matige science-fictionfilms.

Bijna, schrijven we. Het werk van een bijzondere Antwerpse schrijver bleek reeds in de jaren '90 doorspekt te zijn met die thema's die ons momenteel bezig houden.

Niemand minder dan J.M.H. Berckmans bracht toen al Het Verhaal van een eenzame, angstige man in een dolgedraaide samenleving waarop hij geen vat heeft.

Hij eindigde in 'n mistroostige OCMW-flat aan de Lange Batterijstraat in Antwerpen. Tussen platgedrukte bierblikjes en natgesabbelde sigarettenpeuken. Alleen, verlaten, wanhopig.

JMH Berckmans is dood.
Al lang.
Van in 2008.

Maar zijn teksten bulderen, leven, tieren, brullen, grappen, grollen, schreeuwen, huilen, ontroeren, vertederen, raken ...

En dat in een volstrekt eigen taal. Een eigen taal die van JMH Berckmans een groot schrijver maakt, een uniek schrijver, zoals er nooit één was en er wellicht nooit meer één zal zijn. Die taal van hem, vol volkse spielereien, waanzinnige karikaturen, hilarisch èn intriest, dolkomisch èn treurig. Hij was Louis-Paul Boon èn Paul van Ostaijen, Tom Lanoye èn Herman Brusselmans ... tegelijkertijd.

Wij hopen dat u intussen zin hebt om Jean-Marie Henri beter te leren kennen. Geen tijd om te lezen?

Geen probleem - Radio Rix en Antwerpen Boekenstad helpen u graag verder. En dat met een medium waarvan we bij Radio Rix intussen vinden dat we het toch een beetje goed kunnen: een podcast!

Vijf afleveringen lang gidst de onvolprezen Marcel Vanthilt u doorheen het leven en werk van een schrijver aan wie hij een warm hart toedraagt. Bijgestaan door de zoetgevooisde stemmen van Kristien De Proost, Geert Breës, Delphine Lecompte en Jeroen Olyslaegers, brengen we zijn werk tot leven.

Heel de maand maart elke donderdag een nieuwe aflevering via je favoriete podcast-app.

 

credits: 

De Man die zijn Snor in Brand Stak is een co-productie van Radio Rix en Antwerpen Boekenstad. 

Scenario: De Gangsters Van De Grauwzone (Geert Breës, Chris Ceustermans en Wim Jammaer) en Kristien De Proost  

Regie: Wim Jammaer

Presentatie: Marcel Vanthilt 

Stemmen: Geert Breës, Kristien De Proost, Delphine Lecompte & Jeroen Olyslaegers

Techniek opname: Wouter Dupon, Wim Jammaer 

Montage: Wim Jammaer

Mastering en mixing: Peter Boodts 

Productie: Christophe Kenis, Maarten Loos, Katrien Maes 

Communicatie: Katrien Maes 

Foto's: (c) Leon Lemahieu

Uitvoerend producent: Christophe Kenis 

 

Met speciale dank aan... 

... Antwerpen Boekenstad, om deze podcast te willen co-produceren

... Wim Jammaer, één van onze fijne theatertechnici. Hij kwam niet enkel met het idee op de proppen, maar ontpopte zich ook tot regisseur, schrijver én monteur van deze podcastreeks!